Мицкоски спасява РСМ от "побългаряване", семейството му с български паспорти и фирми в България

Сестрата на съпругата му се е самоопределила като "българка", за да получи наш паспорт

Роузи и Християн Мицкоски

Роузи и Християн Мицкоски

"Човекът, който обеща на народа спасение от "побългаряване", очевидно няма проблем с българската валута, няма проблем и членове на семейството му, негови близки съратници да имат не само "български "произход", но и фирми в България . Такъв е случаят с Йорданчо Янев, съпруг на сестрата на съпругата на Християн Мицкоски, лидера на МВРО-ДПМНЕ, който е един от най-близките съратници на Мицкоски в партията, политически активен борец срещу "побългаряването", който лицемерно печели милиони години наред в съседна България", пише infomax.mk.

Според публикацията, именно Янев на 9 февруари 2011 г. регистрира в България като едноличен собственик на капитала фирма "Дано транс". Седалището на фирмата е в област Благоевград, община Перич, като фирмата се занимава основно с транспортна дейност. Тя има оборот от няколко милиона евро годишно, което прави фирмата на баджаника на Мицкоски една от най-успешните компании в РС Македония.

"Фирмата, създадена от Янев е с капитал от едва 2 хил. евро през 2011 г., само две години по-късно започва да прави оборот в милиони евро. През 2013 г. оборотът на фирмата за баджанак на Мицкоски в съседна България е почти 1,3 млн. евро, същият оборот е и през 2014 г., през следващите три години оборотът на фирмата на Янев достига почти 1,5 млн. евро, през 2018 г. когато Мицкоски става председател на ВМРО-ДПМНЕ той достига сума от почти 1,6 милиона евро. През 2019, 2020 и 2021 г. оборотът на компанията за баджанака на Мицкоски варира от 1,2 милиона евро до почти 1 милион евро", пише infomax.mk.

"И докато близкият на Янев, Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, убеждава македонските граждани, че съседна България е вражеска държава, която ще блокира Македония на всяка стъпка в процеса на присъединяване към Европейския съюз, семейството му се радва на предимствата на европейската икономика, правят милиони в съседна България", коментира изданието, според което това не е единственото дружество в България, в което Янев е имал участие.

Именно той фигурира и като съдружник във фирмата "ДД М ТРАНС", дял от който по-късно продаде в началото на миналата година. И тази компания, за македонските условия, постига сериозни икономически резултати с оборот от около 100 хил. евро, от 2013 г. нататък.

"Иронията и лицемерието обаче не свършват дотук, затова точно преди три години БГНЕС публикува статия, в която посочи, че съпругата на Християн Мицкоски е от "български произход".

Според текста, публикуван от БГНЕС, "Стевица Янева, която е сестра на съпругата на Християн Мицкоски – Роузи, има българско гражданство. Това става ясно от избирателните списъци за предстоящите парламентарни избори в България, насрочени за 4 април", пише агенцията. Стевица, който работи като нотариус в град Струмица, има български паспорт, който може да получи само въз основа на доказан български произход и самоопределение.

Съпругът й Йорданчо Янев, допълва агенцията, е собственик на най-големия ресторант в центъра на Струмица. Той също е български гражданин и фигурира в избирателните списъци в Благоевград.

"Ако Стевица Янева има българско гражданство по доказан произход, защото такова се дава само ако предците ви са българи, то излиза, че и Рози Мицкоска е българка", заключава БГНЕС.

И сега представете си иронията, Християн Мицкоски, на когото половината от най-близките му роднини са се обявили за българи, ще спаси Македония от "побългаряване" и македонците от "побългаряване". И накрая да си припомним какво каза Мицкоски на Борисов на среща, която смяташе, че не се записва. На въпроса на Борисов: "Какво ще направите, ако дойдете на власт", Мицкоски казва: Ще подкрепим всичко.