Мицотакис: ЕС трябва да защити потребителите от повишаването на цените на енергията

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис


Необходим е отговор на ниво ЕС, за да се защитят потребителите от повишаването на цените на енергията, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис на срещата на лидерите на ЕС във Версай.

"Необходима е европейска реакция, за да се защитят потребителите, предприятията и земеделските производители от колебанията в цените на природния газ и съответно на електроенергията, които не се диктуват от правилата на търсенето и предлагането, а са резултат единствено от спекулациите на пазара на природен газ", заяви Мицотакис.

Според него е необходима европейска намеса, за да се сложи таван на цените на едро на газовия пазар.

Европа също така трябва да се заеме със своята стратегическа автономия, продължи той. "Гърция е в челните редици на този дебат. Вярваме, че е необходимо Европа да приведе геополитическата си мощ в съответствие с икономическия си потенциал. Събитията в Украйна през последните 14 дни по същество бяха насилственото "съзряване" на нашия континент. Мисля, че се очертава консенсус, за да можем да се движим много по-бързо, много по-съществено и много по-ефективно в тази област."

По отношение на разходите за отбрана той заяви, че "част или евентуално всички разходи за отбрана трябва да бъдат изключени от изчисленията на дефицита, така че страни като Гърция, които исторически харчат повече за отбрана, отколкото други европейски страни, да не бъдат наказвани за този стратегически избор".

Изразявайки "отвращението си" от бомбардировката на родилния дом в Мариупол, Мицотакис отново призова "за прекратяване на огъня възможно най-скоро, но също и за хуманитарни коридори, така че тези, които искат да напуснат зоните на война, да могат да го направят безопасно", съобщава БГНЕС.