Мицотакис отказа да преговаря за коалиционен кабинет, гърците ще избират новите 300 депутати на 25 юни

На предсрочния вот в края на юни гърците ще гласуват по нов закон, спрямо който, първата партия ще получи бонус места в парламента

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис

Въпреки категоричната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предсрочни избори, а най-вероятната дата е 25 юни. Премиерът Кириакос Мицотакис върна мандата и заяви, че няма да работи по сформирането на коалиция.

Някои твърдяха, че дясноцентристите на Мицотакис ще понесат тежък удар след ЖП катастрофата през февруари, при която загинаха 57 души. Лидерът на опозицията Алексис Ципрас пък даваше заявка, че е готов да управлява отново.

Формално президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу връчи проучвателен мандат на Кириакос Мицотакис още в понеделник, но той го върна на същия ден.

Гърция се подготвя за предсрочни парламентарни избори, след като Кириакос Мицотакис, лидерът на спечелилата вота в неделя "Нова Демокрация" отказа да преговаря за коалиционно правителство. Днес се очаква и опозиционната СИРИЗА също да се откаже от опита да състави кабинет. 

За да се спази Конституцията, утре мандат ще получат и социалистите от ПАСОК, които също възнамеряват да се откажат от преговори за съставяне на правителство.

Премиерът Мицотакис вече получи съгласието на лидерите на гръцките партии за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 25-ти юни. До тогава страната ще се управлява от служебен кабинет, назначен от президента. Предвижда се новоизбраните в неделя депутати да положат клетва и още на следващия ден парламентът да бъде разпуснат. 

На предсрочния вот в края на юни гърците ще гласуват по нов закон, спрямо който, първата партия ще получи бонус места в парламента, което ще отвори широко вратата за Нова демокрация за еднопартиен кабинет.