Мицотакис: Пътят на РСМ към Европа и прогреса минава през Гърция

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че „пътят към Европа и прогреса“ за Северна Македония минава през Атина и може да бъде прекъснат.

Той също така нарече позицията на новоизбрания президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова „незаконна и провокативна“, предаде ЕРТ. "От известно време наблюдаваме подем на национализма в Скопие и поради тази причина бяхме предпазливи при приемането на меморандумите от Преспанския договор. За съжаление развитието на събитията оправда тази наша предпазливост. Позицията на новия президент на РСМ Гордана Силяновска и на нейните привърженици, както и на бъдещия мандатоносител, е незаконна и провокативна. Поради тази причина Гърция не я приема и я отхвърля. Съседната държава трябва да осъзнае, а според мен повечето граждани на РСМ разбират това, че пътят и напредъка към Европа, минава през нашата страна и че там може да остане", каза още Мицотакис.

Гръцкият премиер призова страната му да използва „автентичността и качеството на македонските си продукти и услуги", за да започне търговска контраофанзива, която да съпътства дипломатическия ѝ отговор.

На 12 май новоизбраният президент Силяновска предизвика дипломатически скандал между двете държави, след като по време на клетвата си нарече страната си „Македония“, а не Северна Македония, в нарушение на подписаното през 2018 г. Преспанско споразумение между Атина и Скопие, с което беше уреден спора за името.

В речта си на Общото събрание на Асоциацията на гръцките износители (SEVE) Мицотакис се позова и на търговската марка „Велика Македония“ за гръцки продукти, рекламирана през ноември 2019 г.

"Отне ни известно време да регистрираме търговската марка, но сме на прав път. Това е ход, който придобива актуално значение след последните провокативни регресии на северните ни съседи. Нашата дипломатическа реакция трябва да бъде придружена от търговска контраатака, преди всичко с автентичността и качеството на продуктите и услугите на нашата Македония. Това е във вашите ръце и трябва го да постигнем заедно", каза гръцкият премиер пред присъстващите. /БГНЕС