Мицотакис пред „Миллиет“: Гръцко-турските отношения са изпълнени с история и емоции, но ние не сме врагове

Вместо да виждаме невъзможен пъзел, трябва да се съсредоточим върху разработването на положителен дневен ред, заяви гръцкият премиер

Кириакос Мицотакис

Кириакос Мицотакис

Гръцко-турските отношения са сложни и изпълнени с история и емоции. Това никога няма да се промени. Това, което можем да променим, е перспективата: вместо да виждаме невъзможен пъзел, трябва да се съсредоточим върху разработването на положителен дневен ред и да търсим сътрудничество между двете страни и техните хора. Дължим го на гръцкия и турския народ и на бъдещите поколения да продължим напред по конструктивен път. И като лидери в същия регион, ние носим отговорност да бъдем сили на стабилността в региона, а не на конфликта.

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за турския в. „Миллиет“ по повод започващото му утре ответно посещение в Турция, след като миналия декември турският президент Реджеп Ердоган посети Гърция

Гърция и Турция са географски обречени да живеят рамо до рамо. Те обаче не са обречени да живеят в условия на постоянно напрежение. Дори във времена на напрежение комуникационните канали между двете страни трябва да останат отворени. Винаги съм бил последователен по този въпрос и лично съм подкрепял този подход от началото на първия ми мандат. Ще продължа да правя това. Мисля, че трябва да си говорим повече, вместо да говорим един за друг. Гърция винаги разрешава споровете чрез диалог добросъвестно, в съответствие с международното право и добросъседските отношения. Гърция не заплашва никого. И бих искал да подчертая това още веднъж; ние не сме врагове, ние сме съседи.

На гръцкия и турския народ дължим поне един период без напрежение. Особено във времена на глобална несигурност, множество кризи и турбуленция в по-широкия регион. Дори и да не можем да постигнем напредък в разграничаването на морската юрисдикция в Егейско море и Източното Средиземноморие, нашият спор трябва да бъде граждански. В същото време можем да отключим толкова много потенциал, като насърчаваме хората към човешки връзки. Надявам се, че ще запазим положителната атмосфера в нашите отношения и ще придвижим турско-гръцките отношения напред в полза на двата народа. Има въпроси, по които сме съгласни и по които не сме съгласни, както в двустранен, така и в международен план. Дори приятелите не винаги са съгласни. Това обаче не винаги трябва да е пречка за търсене на сътрудничество и синергия.

Прагматизмът гласи, че е естествено съседите да си сътрудничат и да полагат честни усилия за преодоляване на разногласията, посочи Мицотакис. Гърция и Турция са изправени пред общи предизвикателства. Миграцията, изменението на климата и природните бедствия изискват повече общо разбиране и сътрудничество от всякога. Вече съществуват механизми за диалог, на първата ми среща с президента Ердоган във Вилнюс през юли 2023 г., след като и двамата бяхме преизбрани, ние се съгласихме да предефинираме рамката на нашите отношения и да създадем многопластови комуникационни канали. Благодарение на тези канали не позволяваме напрежението да се повиши. Пътната карта е ясна и ние я следваме. Подписването на „Атинската декларация за приятелски отношения и добросъседство“ с президента Ердоган през декември миналата година беше важна стъпка напред в нашите отношения.

Бих искал да видя две съседни държави да си сътрудничат в търговията, икономиката, да стартират съвместни предприятия и да работят заедно по големите предизвикателства на нашето време. Надявам се, че връзките между народите ще станат по-силни и няма да зависят от правителствата по двата бряга на Егейско море. Моето желание е след десет години да сме отворили нова и трайна страница в нашите отношения: страница без напрежение и криза, основана на честност, взаимно уважение и разбирателство.

По повод човешките контакти между двете държави, той припомни програмата „виза при пристигане“ за 10-те гръцки острови. Мицотакис каза, че тя е изключение от Шенген което гръцкото правителство договори успешно с Европейската комисия. Философията му е кратки посещения на гръцки острови с фериботни връзки и до турското крайбрежие. Изключението от правилата е ясно определено в споразумението с Комисията и не може да бъде удължено. Много съм щастлив от успеха на тази програма. Печеливша възможност както за турските граждани, които искат да се насладят на красотите на гръцките острови. Тази програма е модел за контакти между хората, дипломация и взаимноизгодно сътрудничество.

Вярвам, че има много дискусии за една чисто екологична инициатива, продължи гръцкият премиер. Наш дълг е да защитим нашата уникална морска среда и създаването на Национален морски парк в Егейско море, заедно с Национален морски парк в Йонийско море. Страните ни са изправени пред общи предизвикателства като изменението на климата и това трябва да бъде предмет на сътрудничество.

Отношенията между Турция и Гърция имат уникална история. Това са уравнения с две променливи. Но никоя страна в съвременния свят не се развива или успява в изолация от останалия свят или извън по-широкия регионален и международен контекст. Ние действаме и взаимодействаме с други играчи и сме повлияни от това, което се случва в нашия свят. Например руското нахлуване в Украйна, което напълно промени геополитическия пейзаж и базирания на правила международен ред. Тези взаимодействия и взаимоотношения не трябва да се разглеждат като игра с нулева сума. Например, Турция е член на НАТО, но също така е страна със стратегическо местоположение в Източното Средиземноморие и Близкия изток. Гърция е член на НАТО, страна от Източното Средиземноморие и член на ЕС. Европа е нашият дом, а не трета страна. Гърция винаги е била твърд поддръжник на европейската перспектива на Турция в рамките на достиженията на правото на ЕС. И искрено вярвам, че развитието на отношенията Гърция-Турция ще бъде от полза и за отношенията ЕС-Турция и ще бъдат предприети стъпки към положителен дневен ред между Европа и Турция. Същото важи и за преговорите по кипърския въпрос. Надявам се, че подобряването на турско-гръцките отношения ще доведе до подновяване на преговорите по кипърския въпрос, който също е предмет на ЕС. Искам да бъда ясен по кипърския въпрос: решението трябва да се основава на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН

Относно икономическите връзки, Мицотакис каза, че през 2022 г. двустранният стокообмен ще достигне рекордното ниво от 5,4 млрд. евро, като очакванията са още по-положителни. Моят приоритет е увеличаване на преките инвестиции в строителство и инфраструктура, дигитализация и земеделски продукти. Ето защо вярвам, че нашето решение да създадем Гръцко-турски бизнес съвет като инструмент за обединяване на президента Ердоган и нашите бизнес общности може да отключи пълния потенциал на нашите двустранни икономически отношения. И винаги насърчаваме сътрудничеството в частния сектор. Гръцките компании имат техническа експертиза и опит в ключови сектори като строителство и инфраструктура. В този дух насърчавам гръцко-турските съвместни бизнес начинания.

Мицотакис припомни, че страната му има дълга история и богато културно наследство, което трябва да бъде съхранено - от праисторически и древни времена до Византия и съвременната епоха. Гръцките власти винаги са показвали уважение и чувствителност по отношение на опазването и реставрацията на произведения от османския период. През последните 15 години са изпълнени или завършени приблизително 125 проекта за реставрация и опазване на османски паметници и джамии.

По същия начин и в духа на уважението към историческите паметници на културата със силна символика смятам зя ясно, че турската страна трябва да прояви еднаква чувствителност към опазването на паметниците от древногръцкия и византийския период на своя територия. Много съм разочарован от неотдавнашното решение на турските власти да управляват византийски манастир „Хора“ като джамия, както и предишното решение относно Света София. Тези решения са в противоречие с икуменическия характер на паметниците и нашите общи усилия за насърчаване на взаимното разбирателство. Това, което наистина трябва да правим, е непрекъснато да работим за изграждането на нови мостове между нашите народи.