Москва гневна заради коментари за ядрено възпиране на Русия


На германският военен аташе в Москва е връчена нота във връзка с изказвания за ядрено възпиране на Русия, съобщи Министерство на отбраната на Русия.

"Днес, 25 октомври, аташето по отбраната към посолството на Федерална република Германия в Руската федерация беше поканен в Главното управление за международно военно сътрудничество на руското министерство на отбраната. По време на срещата беше обърнато внимание на коментарите на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер относно ядреното възпиране на Русия и беше предадена нота", заявиха от министерството.

Пред германския представител е изтъкнато също, че подобни изявления провокират повишаване на напрежението в Европа и не допринасят за нормализиране на ситуацията.

Миналата седмица Крамп-Каренбауер беше попитана за сценариите на НАТО за сдържане на Русия в региона на Балтийско и Черно море, включително използването на ядрени оръжия. В отговор тя заяви, че трябва "да се даде ясно да се разбере на Москва, че западните страни също са готови да използват такива средства".

От своя страна руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Берлин трябва да знае много добре как приключват призивите за придвижване на сили към руските граници. Той подчерта, че сигурността в Европа може да бъде само обща, без да се нарушават интересите на Русия, съобщава БГНЕС