Москва нападна Запада: Смъртта на руския журналист в Украйна е "предумишлено престъпление"

Руското МВнР излезе с остра реакция след като военни съобщиха, че Ростислав Журавльов - кореспондент от държавната информационна агенция РИА Новости, е бил убит при украински удар в южната Запорожка област. От ведомството на Сергей Лавров нарекоха смъртта на руския журналист "отвратително, предумишлено престъпление", извършено от западните сили и Киев и се заканиха, че ще има "отговор" срещу виновните. 

По информация на агенцията Журавльов е бил убит близо до фронтовото село Пятихатки.

„В резултат на удар на украинската армия с касетъчни боеприпаси четирима журналисти бяха ранени с различна степен на тежест“, се казва в изявление на руската армия.

„По време на евакуация журналистът Ростислав Журавльов е починал от раните си, получени в резултат на експлозия на касетъчни боеприпаси. Твърди се, че други трима журналисти също са пострадали от нападението, но са в стабилно състояние в болница.

"Всичко показва, че нападението срещу групата журналисти не е извършено случайно", твърди руското МВнР. „Компетентните международни организации предпочитат, както и досега в подобни случаи, да си затварят очите за това отвратително престъпление“, изтъкват от ведомството.

Според министерството "журналистите са събирали материал за репортаж за украинските бомбардировките срещу населени места в Запорожка област с използване на касетъчни боеприпаси, забранени в много страни по света".

Русия обвини САЩ, че са доставили оръжията на украинската армия. Белият дом заяви, че украинските сили използват касетъчни боеприпаси, доставени от САЩ, на бойното поле. Оръжията разпръскват до няколкостотин малки експлозивни заряда и могат да останат неексплодирали в земята. Те са забранени от много страни поради дългосрочните рискове, които представляват за цивилните. /БГНЕС, АФП