Москва предупреди Армения да не прави грешки: Не разполагате с нищо по-добро от съюза с Русия

Армения реши да ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд, който издаде заповед за арест на Путин

Владимир Путин

Владимир Путин

Кремъл определи днес като „погрешно“ решението на Армения, исторически съюзник на Москва, да ратифицира Римския статут на Международния наказателен съд (МНС) - орган, който издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес.

„Съмняваме се, че присъединяването на Армения към Римския статут е правилно от гледна точка на двустранните отношения. Продължаваме да смятаме, че това е погрешно решение. Армения не разполага с нищо по-добро от съюза с Русия“, каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, макар отношенията между Ереван и Москва да се влошиха значително през последните месеци.

Песков уточни, че Армения "не разполага с нищо по-добро" от това, което ѝ предлага Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), военна организация, оглавявана от Русия, която обединява няколко бивши съветски републики.

Русия е също основен доставчик на оръжия за Армения и има военна база там, посочва БТА.

Арменският парламент ратифицира днес Римския статут на МНС след бурни дебати.

През пролетта МНС издаде заповед за арест срещу руския президент Путин заради "депортирането“ на украински деца в Русия, решение, което беше остро разкритикувано от Москва.

Смятаме, че решението на МНС по отношение на президента Путин е незаконно, нищожно и недействително, повтори днес Песков.