Международният съд ще се произнесе по юрисдикцията на делото за геноцид между Русия и Украйна

Най-висшият съд на ООН ще се произнесе днес, дали може да се даде ход на дело, в което Украйна обвинява Русия в нарушаване на международното право, заявявайки, че инвазията ѝ е била предприета, за да спре предполагаем геноцид, съобщи "Гласът на Америка". Украйна заведе делото в Международния съд (МС) дни след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Макар че делото се върти около Конвенцията за геноцида от 1948 г., Киев не обвинява Москва, че е извършила геноцид в Украйна. Вместо това той твърди, че Русия е нарушила договора за геноцид, като е оправдала инвазията с това, че тя е била необходима, за да се спре предполагаемият геноцид на рускоговорящи в Източна Украйна.

По време на изслушванията през септември миналата година адвокатите на Москва призоваха съдиите да отхвърлят делото, като заявиха, че правните аргументи на Киев са погрешни и съдът няма юрисдикция. Украйна твърди, че не съществува риск от геноцид в Източна Украйна, където от 2014 г. се сражава с подкрепяните от Русия сили. Според Москва, Украйна използва делото, като заобиколен начин да получи решение, относно цялостната законност на военните действия на Русия. Повече от две дузини европейски държави, както и Австралия и Канада, подкрепиха Киев, като изпратиха официални изявления до съда, в които подчертават, че според тях делото трябва да продължи.

През март 2022 г. съдът вече издаде извънредни мерки по това дело, като нареди на Русия незабавно да спре военните си операции в Украйна. Въпреки че решенията на съда са окончателни и правно обвързващи, той няма как да ги приложи, а някои държави, като Русия, пренебрегват заповедите му. Ако МС все пак реши, че делото за геноцид между Украйна и Русия може да продължи, може да минат много месеци, преди съдът да разгледа цялото дело. По-рано тази седмица Украйна постигна малка победа в Международния съд, когато съдиите постановиха, че Русия е нарушила договорите на ООН срещу финансирането на тероризма и дискриминацията по друго дело, което се отнасяше до инциденти от 2014 г. /БГНЕС