Мюсюлманските нации обявиха началото на Рамадана в сянката на войната в Газа

Голямата молитва в Мека

Голямата молитва в Мека

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започва, обявиха нациите от Близкия изток, като кралят на Саудитска Арабия използва случая, за да призове за прекратяване на "отвратителните престъпления", извършвани в разкъсваната от война Газа, предаде АФП.

Саудитска Арабия съобщи чрез своята официална новинарска агенция SPA, че Върховният съд е обявил „понеделник, 11 март 2024 г., началото на благословения месец Рамадан за тази година“.

Говорейки като пазител на двете най-свещени места на исляма, крал Салман благодари в посланието си за Рамадана за „благословиите, дадени на Кралство Саудитска Арабия“, но отбеляза, че войната в Газа ще хвърли сянка върху месеца на пост и молитва.

„Докато сме свидетели на настъпването на Рамадан тази година, сърцата ни са натежали от скръб за продължаващото страдание на нашите палестински братя, изправени пред безмилостна агресия“, каза той. „Призоваваме международната общност да изпълни своите отговорности за прекратяване на тези отвратителни престъпления и да гарантира създаването на безопасни хуманитарни и хуманитарни коридори.“

Рамадан е един от петте стълба на исляма.

Обединените арабски емирства и Катар и Египет също обявиха началото на Рамадана.

Иран по-рано определи началото на Рамадан за 12 март, след като неговата служба за наблюдение на луната "Естехлал" заяви, че не е било възможно да се наблюдава "полумесецът на Рамадан".

В Саудитска Арабия началото на свещения месец беше поставено под съмнение, след като някои от обсерваториите на кралството съобщиха, че луната е скрита от "облачно време и прахови частици".

Но окончателното потвърждение за наблюдението дойде от астрономическата обсерватория на университета Al Majmaah в Рияд.

Когато обяви 12 март за началото на Рамадан в Йордания, главният мюфтия на кралството Ахмед Хаснат помоли Бог да „облекчи страданието на нашите потиснати хора в Газа“ и „да премахне страданието и агресията от тях“.

Оман също ще отбележи първия ден от свещения месец на 12 март.

"Напълно различен"

По време на Рамадан спазващите мюсюлманите се въздържат от ядене и пиене от зори до здрач. Вярващите се събират в големи количества в джамиите, особено през нощта.

Войната между Израел и Хамас в Ивицата Газа хвърли дълга сянка върху празненствата в региона, като се попариха надеждите, че може да бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

На пазар в Рафа, град в южната част на Газа, където близо 1,5 милиона души са потърсили убежище, палестинците се оплакваха от недостига на храна и несигурността по време на война, надвиснала над свещения месец.

„Разбира се, този Рамадан е напълно различен от всички Рамадани, които са минали преди него“, каза Басел Ясин, селскостопански инженер.

Хасуна Табиб Хаснан, зъболекар, изселен от град Газа на север, каза, че не знае как ще завърши месецът - „в домовете ни, на палатка, край морето на север или на юг“.

Хаснан добави, че вместо да прекарат Рамадан в домовете си, „е ясно, че ще живеем в разселване, болка и потисничество“. /БГНЕС