Над 1 милион запалиха виртуална свещ за Навални, десетки хиляди го изпратиха в Москва

Стопкадър: БНТ

Стопкадър: БНТ

С викове "Алексей" и "Не се страхуваме!" десетки хиляди хора се събраха пред църквата "Иконата на Божията майка" в Москва за опелото на Алексей Навални. Ковчегът с тленните останки на опозиционера пристигна малко след 13.00 ч. и беше посрещнат с аплодисменти и цветя.

На погребението присъстваха родителите на Навални - Людмила и Анатолий. На опелото бяха и посланиците в Москва на САЩ, Германия и Франция. Екипът на Алексей Навални, който стриймваше на живо в Youtube погребението, съобщи, че са възникнали проблеми с покритието на мобилните оператори. За проблем със сигнала от Москва съобщиха и от CNN.  Eкипът на ВВС постави камерата си в близост до оградата на гробището и предостави сигнал на екипа на Навални, който предаваше директно.

Опашки от няколко километра се извиха и пред Борисовското гробище. Привържениците на Навални са дошли да го изпратят в последния му земен път с ясното съзнание, че може да бъдат арестувани.

"Алексей Навални демонстрира рядко срещан кураж. Майка съм на 4 деца и знам, че този мъж даде живота си за тяхното бъдеще. Трудно ми е да говоря, чувствам се така сякаш съм загубила свой близък роднина", сподели една от присъстващите.

"Тук съм, за да почета героя на Русия - Алексей Навални. Вярвам в идеите му, но и вярвам, че той беше човек. Не беше нито светец, нито мъченик. Но се върна в Русия напразно. Надявам се поне смъртта му да донесе промяна за хората, които днес са тук", разказа Валерий.

Някои от дошлите да се простят с опозиционера признаваха, че са се страхували, но въпреки това са дошли въпреки наблюдението и полицейското присйствие.

В продължение на няколко дни близките на опозиционера търсеха първо погребална агенция, а след това и църква, която да се съгласи в нея да бъде извършено погребението. От рано сутринта в района на църквата и Борисовското гробище се наблюдаваше засилено полицейско присъствие.

Малко след 15.00 ч. Навални беше погребан. При спускането на ковчега звучеше "My way" на Франк Синатра.

Истинският брой на неговите последователи не са тези няколко хиляди, а 1 милион, които виртуално изразиха своята почит към своя лидер. За по-малко от час броят им нарасна от 500 хиляди на 1 милион. Това е акция, която руската полиция не може да разпръсне

В същото време изключително важно е, че до момента няма никакви сблъсъци и цялата траурна церемония преминава тихо и спокойно. Единствено тя е прекъсвана от възгласите на последователите на Навални, които скандират неговото име и "Русия без Путин".

Траурната служба в памет на Навалани бе отслужена в московската църква „Икона на Богородица Утолителка на моите скърби“

Церемонията се провежда две седмици след смъртта на опозиционера в арктически затвор. Поддръжниците му обвиниха руския президент Владимир Путин, че е убил своя главен критик и че се опитва да попречи на достойното му публично погребение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди да не се провеждат „нерегламентирани събирания“ по време на погребението.

"Всякакви неразрешени събирания ще бъдат в нарушение на закона и тези, които участват в тях, ще бъдат подведени под отговорност", заяви Песков.

Руският опозиционер Борис Надеждин заяви, че смъртта на Навални е трагедия не само за семейството му, но и за милиони други руснаци.

"Днешният ден е трагичен, защото смъртта на Алексей е голяма загуба не само за семейството и близките му, на които изказваме съболезнованията си, но и за огромен брой хора. Мисля, че за милиони хора в Русия, а и не само в Русия“, каза Надеждин.

По пътя от метростанция "Мариино" до храма има коридор от метални ограждения , полицията проверява документите на минувачите. Интернет в района на църквата е с прекъсвания, пише БГНЕС