НАТО и САЩ призоваха Русия за незабавна деескалация на агресията срещу Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе телефонен разговор в петък с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на който обсъди по-нататъшни стъпки в сътрудничество с Русия след заседанието на Съвета Русия-НАТО, проведено на 12 януари.

Както заявиха от Държавния департамент, САЩ и НАТО са готови за нова среща с Русия и са решени да продължат дипломатическия ангажимент и реципрочен диалог.

"Има готовност за нова среща и решимост да бъде продължен дипломатическият ангажимент и реципрочният диалог ", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.


Вашингтон и Алиансът призовават Москва да предприеме незабавни действия за деескалация на агресивните действия срещу Украйна.

На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на договор със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на НАТО. На 10 януари в Женева се проведоха консултации по тези въпроси, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ, припомня БГНЕС