НАТО подготвя доктрина за борба с дроновете

Трябва да бъде съгласувана до края на тази годината

До края на 2023 г. НАТО иска да приеме доктрина за борба с дроновете, която ще бъде първата в историята на пакта. Според Defense News доктрината ще определи и редица фактори за организиране на общата подготовка на операторите на системи за борба с дронове.

Старши съветникът в отдела на НАТО за възникващи предизвикателства Клаудио Палестина подчерта, че разработването на антидроновата доктрина вече е в ход. Задачата за това е поставена в началото на тази година. Ядрото на този документ ще се опира на наръчник, издаден през 2019 г., „който постави силен акцент върху определянето на насоки за ефективни операции срещу дроновете“. Ако наръчникът, който представлява предварителен документ, е в обем от около 600 страници, то доктрината ще бъде по-лаконична и ще се побере в 70-80 страници.

Доктрината ще съдържа определени препоръки за въвеждане в експлоатация на c-UAS системи (Counter Unmanned Aerial Systems), интегриране на многодомейнни и многостепенни решения и общи стандарти за обучение на оператори на дронове.

Документът трябва да бъде изпратен за ратификация от Комитета на НАТО за разработване на военни оперативни стандарти през следващите седмици. Доктрината трябва да бъде съгласувана до края на тази година.

Предстои закупуване на определени системи, боеприпаси и др.

Клаудио Палестина поясни, че необходимостта от подобна доктрина е констатирана с оглед на изводите от войната в Украйна, където както украинските военни, така и окупационната армия на Русия активно използват различни видове дронове на бойното поле. /БГНЕС