НАТО се съгласи да започнат консултации по чл. 4 от договора

Това става при заплаха за териториалната цялост или сигурността на страна член на Алианса

Северноатлантическият съвет проведе по искане на България и още 7 страни спешни консултации по чл. 4-ти от договора на НАТО. Това става при заплаха за териториалната цялост или сигурността на страна член на Алианса, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Той допълни, че Пактът е задействал отбранителните си планове, даващи право на военното командване да извършва разполагане и преместване на негови сили.

Като припомни, че Пактът значително е укрепил силите си на югоизточния фланг, Столтенберг допълни:

"Ние ще увеличим допълнително и в момента увеличаваме присъствието си в източната част на Алианса. Днес активирахме плановете си за защита, които дават на нашето военно командване повече власт за придвижване на силите, както и да ги разгръщат, където е необходимо. Това, разбира се, може да е част от отговора на силите на НАТО. 

"Ние не търсим конфликт, а искаме да предотвратим атака срещу съюзническите страни", подчерта той. Генералният секретар съобщи, че утре ще има извънредна виртуална среща на върха на Пакта, в която са поканени да участват Швеция и Финландия.

Столтенберг определи действията на Русия като "безразсъдни" и допълни, че руската върхушка ще носи пълната отговорност за тях:
"Това е преднамерена, хладнокръвна и дълго планирана инвазия. Въпреки купищата лъжи, опровержения и дезинформация, намеренията на Кремъл са ясни и видими за света. Руската върхушка носи пълната отговорност за безразсъдните действия и изгубените животи".

Генералният секретар на НАТО предупреди:

"Сега Русия е изправена пред сурова цена и последствия, наложени от цялата международна общност.  Целта на Кремъл е да бъдат възстановени неговите сфери на влияние, да бъдат разкъсани глобалните правила, които ни осигуряваха безопасност десетилетия наред и унищожени нашите ценности. Това е новото нормално за нашата сигурност. Мирът не може да се приема за даденост. Свободата и демокрацията се оспорват от авторитарните режими. Стратегическата конкуренция набира скорост". 

След около 2 часа започва извънредното заседание на европейските лидери, на което се очаква те да дадат зелена светлина на новия пакет от санкции срещу Русия.

НАТО задейства отбранителните си планове, даващи правомощия на върховния главнокомандващ Тод Уолтърс да извършва разполагане и преместване на сили на Алианса, съобщи генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Като припомни, че Пактът значително е укрепил силите си на югоизточния фланг, Столтенберг допълни:

"Ние ще увеличим допълнително и в момента увеличаваме присъствието си в източната част на Алианса. Днес активирахме плановете си за защита, които дават на нашето военно командване повече власт за придвижване на силите, както и да ги разгръщат, където е необходимо. Това, разбира се, може да е част от отговора на силите на НАТО". 

Столтенберг добави, че това, което Алиансът прави, е защитно и премерено. Ние не търсим конфликт, а искаме да предотвратим атака срещу съюзническите страни, подчерта той. Генералният секретар съобщи, че утре ще има извънредна виртуална среща на върха на Пакта. В нея са поканени да участват Швеция и Финландия, които не са негови членки.

Той каза още, че утре ще има извънредна виртуална среща на върха на съюзническите страни. 

Стана ясно също, че войски на Пакта няма да бъдат изпратени в Украйна.

По-рано днес и Полша поиска активирането на чл. 4. Варшава повишава бойната готовност на силите си. Военният министър подчерта, че това е стандартна практика в подобни ситуации.

Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви извънредно положение и изпрати армията да охранява границите.

Словакия изпраща до 1 500 военни на границата с Украйна. Страната е готова да отвори и още гранични пунктове, за да посрещне очакваната бежанска вълна.