Национална стачка в Гърция по повод 1 г. от смъртоносната жп катастрофа

Снимка: Архив

Снимка: Архив

Гърция е блокирана от национална 24-часова стачка по повод година от най-смъртоносната в историята на страната жп катастрофа, в която загинаха 57 души.

Цялата страна е блокирана от стачка и протести. Масови са демонстрациите в Атина, Солун и други градове. Протестите се организират от синдикатите с искане за по-високи заплати, връщане на допълнителни две годишни заплати, увеличаване на заплащането за извънреден труд, повече средства за здравеопазване и образование.

В протестите участват служители от държавния и частния сектор, пенсионери, безработни, лекари ,учители и студенти, съобщава БНР. 

Голямо е напрежението в страната по повод годишнина от железопътната катастрофа. Камбаните на църквите бият в памет на загиналите. Демонстрантите носят плакати "Няма да забравим и няма да простим". Искат наказателни присъди за виновните и обвиняват правителството, че умишлено прикрива политически лица, отговорни  за катастрофата.

В следствие на стачката е блокиран напълно транспортът. Не се движат влакове, кораби и градския транспорт. Възстановиха самолетните полети по нареждане на съда, който реши, че стачката в авиотранспорта е незаконна.