Националното събрание на Франция отказа убежище на Асанж

Джулиан Асанж

Джулиан Асанж


Националното събрание на Франция (долната палата на парламента) отхвърли резолюцията, призоваваща правителството на страната да предостави политическо убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж и да се опрости процедурата за получаване на убежище от лица, занимаващи се със сходна дейност.

Дебатите по документа продължиха през целия ден в петък и продължиха до късно вечерта.

Според авторите на проекта, „престъплението на Асанж се състои в това, че той е съобщил истината и се е занимавал с журналистика“. „Сега както никога по-рано Франция трябва да предостави убежище на Асанж“, се казва в предложението, насочено към правителството на страната.

Друга точка от резолюцията, която няма задължителна юридическа стойност, съдържа призив да се опрости процедурата за предоставяне на убежище на информатори. За целта авторите на проекта предлагат за такива лица да отпадне необходимостта да се намират на територията на Франция по време на подаването на съответното заявление. Идеята е информаторите да получат възможност да поискат предоставяне на политическо убежище и във френските консулства.

В края на януари Асанж получи правото да обжалва екстрадицията, постанови Върховния съд на Великобритания, припомня БГНЕС.

На 10 декември 2021 г. Върховният съд отмени по-ранно решение на британски съд, според което би било "потискащо" 50-годишният австралиец да бъде екстрадиран и предаден на американската съдебна система заради психичното му здраве и риска от самоубийство.

Сега съдът разреши на Асанж, който е изправен пред 18 обвинения, свързани с публикуването на 500 000 секретни американски досиета, да обжалва това решение пред най-висшата съдебна инстанция на Обединеното кралство по "правни въпроси от общо обществено значение".

Вашингтон иска Асанж да бъде изправен пред съда за публикуването през 2010 г. от Уикилийкс на секретни военни документи, свързани с войните на САЩ в Афганистан и Ирак. Той може да бъде осъден на до 175 години затвор в САЩ, въпреки че е трудно да се определи точната присъда, припомня БГНЕС