Найджъл Фараж беше обвинен за насаждане на ислямофобия и омраза

Найджъл Фараж, снимка: архив

Найджъл Фараж, снимка: архив


Найджъл Фараж беше разкритикуван, че насажда ислямофобия и омраза. Това се случи след първото предизборно интервю на Фараж, съобщи „Гардиън“.

Почетният председател на партията „Реформаторски блок в Обединеното кралство“ си навлече остри критики, след като заяви, че Риши Сунак е допуснал в страната „повече хора, които ще се борят с британските ценности“, отколкото който и да е британски лидер преди него.

„В тази страна има все повече млади хора, които не са привърженици на британските ценности, които всъщност ненавиждат голяма част от това, за което се борим“, каза бившият лидер на Ukip.

На въпроса дали говори за мюсюлманите, Фараж отговори: „Говоря. ... И се страхувам, че според последните проучвания 46 % от британските мюсюлмани подкрепят Хамас - подкрепят терористична организация, която е забранена в тази страна“.

Plaid Cymru и Momentum, групата на лейбъристите за масова кампания, определиха коментарите му като пример за „откровена ислямофобия“.

„На Найджъл Фараж не бива да се позволява да разпръсква ислямофобия и омраза от телевизионните ни екрани. Той е екстремист, на когото беше позволено да разяжда политиката ни твърде дълго“, заяви Рюн ап Йорверт, лидер на Plaid Cymru.

Заместник-лидерът на либералдемократите Дейзи Купър, член на парламента, заяви: „Това е мръсен опит за разделяне на нашите общности в отчаян опит за привличане на вниманието. Не е изненадващо, че Найджъл Фараж е загубил 7 пъти от избирателните урни“.

Зара Мохамед, генерален секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания, заяви, че Фараж прави това, което умее най-добре, изразявайки „ужасно ислямофобска, расистка и изпълнена с омраза дезинформационна реторика“.

В същото интервю Фараж заяви, че все още има „още една голяма карта за изиграване“ и потвърди, че планира да се кандидатира за депутат в бъдеще, въпреки че се чувства „изключително разочарован“ от решението на Сунак да свика предсрочни избори на 4 юли.

Той даде да се разбере, че Реформаторската партия ще съсредоточи кампанията си върху стремежа си да намали имиграцията.

Фараж продължи да сравнява колко по-интегрирани в британското общество са хората, дошли от Западна Индия, отколкото мюсюлманите, като заяви, че първата група в много случаи има „обща история, обща култура и обща религия“ с британците.

Източник от лейбъристите заяви, че консерваторите и Реформаторската партия са „двете страни на една и съща счупена монета, които засилват реториката, без да предлагат реални решения“.

Фараж се кандидатира от Партията за независимост на Обединеното кралство (Ukip) на пет предишни парламентарни избори и на два частични вота. Последната му кампания беше в избирателния район Южен Танет през 2015 г., където събра повече от 16 000 гласа, припомня БГНЕС