Нетаняху пред Си Ен Ен: Обвиненията на МНС са повече от възмутителни

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви обвиненията, повдигнати от Международния наказателен съд срещу него и министъра му на отбраната, за "повече от възмутителни" в интервю за Джейк Тапър от CNN късно вечерта на 21 май.

Коментарите на израелския лидер идват, след като в понеделник главният прокурор на Международния наказателен съд обяви, че иска заповеди за арест на Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и високопоставени лидери на Хамас заради предполагаеми военни престъпления.

Главният прокурор на МНС Карим Хан заяви, че обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване на атаките срещу цивилни граждани в конфликта".

Нетаняху определи Хан като " недобросъвестен прокурор, който е повдигнал фалшиви обвинения, които са опасни и неверни".

Като подаде молба за издаване на заповеди за арест срещу израелски лидери и лидери на Хамас в рамките на едно и също действие, Хан получи яростна реакция от страна на Израел и остра критика от страна на САЩ, които са негов близък съюзник. Групите за защита на правата обаче приветстваха решението.

Състав от съдии на МНС сега ще разгледа молбата на Хан за издаване на заповеди за арест. Нито Израел, нито Съединените щати са членове на МНС./БГНЕС