Neue Zürcher Zeitung: Договорила ли е Германия само за себе си допълнителни ваксини от Biontech и Curevac

Нито една страна от ЕС няма да получи по-късно ваксините си от Biontech само защото Германия има договореност за допълнително количество ваксини, заявил официален представител

"Националните споразумения на Германия с местните производители на ваксини Biontech и Curevac предизвикват въпроси у другите държави от ЕС. Брюксел иска от Берлин да и предостави информация по темата", пише днес швейцарският Neue Zürcher Zeitung.

"Берлин е постъпил егоистично и е пренебрегнал споразумението на европейско ниво. През лятото страните от ЕС се договориха да действат съвместно при купуването на ваксините. Това предполагаше, че страните няма да водят отделни преговори с доставчиците и по този начин ще бъде предотвратен конфликт и необходимост да се плаща по-скъпо", пише изданието.

"Но през септември министъра на здравеопазването на Германия Йенс Шпан съобщи, че Германия има опция за 30 милиона ваксини от Biontech и Curevac в качеството на "насрещна услуга" за германското финансиране на изследванията и разширяването на производството им и за над 20 милиона ваксини от Curevac. В същото време Берлин води преговори с Moderna за доставки, по-големи от нормата на ЕС. От своя страна ЕС подписа договор с Biontech и Curevac през ноември", се казва в статията.

"Следователно възниква въпросът дали Германия спазва европейските договорености. Директорът на директората по здравеопазване на ЕС Сандра Галина заяви, че не е виждала никакви национални договори за закупуване на ваксини", информира изданието.

"В същото време председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова комисарят по здравеопазване Стела Кириакидес да изпрати писмо до министерствата на здравеопазването на страните от ЕС и да поиска информация за това дали се придържат към договореностите и не водят паралелни преговори, доколкото се твърди, че и Кипър планира да закупи допълнително ваксини от Израел", твърди Neue Zürcher Zeitung.

По информация на вестника, представител на министерството на здравеопазване на Германия е заявил, че "споразумението за намерения, сключено през септември не противоречи на вътрешните договорености на ЕС".

По думите му, "нито една страна от ЕС няма да получи по-късно ваксините си от Biontech само защото Германия има договореност за допълнително количество ваксини.

Превод: Faktor.bg