Нидерландски евродепутат: Ако след изборите имаме дясна коалиция, следва нова блокада за Шенген

Много е трудно да се прогнозират резултатите от парламентарните избори в Нидерландия по отношение на свалянето на ветото ѝ за присъединяването на България към Шенген, коментира в интервю за БНР евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Паул Танг преди днешните извънредни парламентарни избори в страната.

Танг е член на Партията на труда, която е част от лявоцентристката коалиция със Зелените. Неин лидер е бившият изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за климата - Франс Тимерманс. Засега тя се позиционира на второ място след Народната партия за свобода и демокрация, чиито досегашен лидер бе премиерът Марк Рюте. Новата ѝ лидерка - Дилан Йешингьоз-Зегериус е от турско-кюрдски произход. Трета е Партията за свободата на Геерт Вилдерс, известен с ислямофобските си и антиимигрантски схващания, който навремето искаше да вади България и Румъния от ЕС.

"Нов социален договор" на Питер Омтзихт, която допреди няколко дни беше фаворитът на изборите, падна от първо на 4-то място. Тя се обявява против разширяването на ЕС. 

Според неофициална информация, перспективите за България в тази конфигурация не са много добри, най-вече защото се смесват понятия като имиграция, разширяване на ЕС и присъединяване към Шенген, а мнозина от гласоподавателите не са наясно с разликата между тях.

"Три партии могат да спечелят изборите. Едната от тях е на Геерд Вилдерс, която е антимюсюлманска и антиимигрантска. Ако тя спечели, не смятам, че перспективите за България са много добри. Ако пък моята "Партия на труда", която е в коалиция със Зелените спечели, то тогава перспективите са далеч по-добри. Всичко зависи от много неща, а трите партии са с много близки прогнозни резултати. Така че е много рано да се каже каквото и да било", посочи Паул Танг.

Решението за Шенген ще зависи много от бъдещото коалиционно споразумение на партите от управляващото мнозинство, подчерта Танг. 

"Дори и да има коалиционно споразумение, не мисля, че Шенген ще е част от него. Но много ще зависи от международната европейска ориентация на коалицията. Ако е повече лява, тя ще е повече международно ориентирана и ще има шанс за вас да влезете в Шенген. Ако е повече дясна, за съжаление ще сме свидетели на блокада след блокада." 

"Коалицията  с участието на моята партия ще се радва да види България в Шенген при положение, че са изпълнени всички условия и аз вярвам, че е така. Това не е проблем за нас, а по-скоро за партиите от дясно на политическия спектър, където се вижда съпротива.  Това е по-скоро свързано с всички пристигащи мигранти и всички стъпки, които те биха могли да предприемат, за да покажат, че са срещу имиграцията. Това не е честно нито от моя, нито от ваша гледна точка, но нещата стоят по този начин. Но, пак казвам, не е възможно да се каже кой точно ще спечели изборите и затова е много трудно да се прогнозира каква коалиция ще се формира, защото всичко зависи от това коя партия ще събере най-много гласове. За да съм честен, трябва да кажа, колкото и да ми е неприятно, че Нидерландия е дясноцентристки ориентирана по отношение на резултатите от изборите. И наистина не знаем каква би могла да бъде коалицията след тях", поясни евродепутатът.