Нови присъди за участници в нападението срещу Капитолия през 2021 г.

Бунта на Капитолия,

Бунта на Капитолия,

Двама лидери на крайнодясната американска милиция "Proud Boys" получиха присъди от съответно 18 години и 10 години затвор за това, че са се присъединили към нападението над Капитолия на 6 януари 2021 г. от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп.

Наказанието за 32-годишния Итън Нордейн съвпада с най-дългата присъда досега по дела за нападение срещу Капитолия, като подчертава сериозността на обвинението, по което е осъден - подстрекателски заговор.

Доминик Пецола, на 45 г., който беше осъден по по-леки обвинения, включително за възпрепятстване на Конгреса, получи 10-годишна присъда.

Съдията Кели повтори мотивите си, че Proud Boys са нарушили традицията на САЩ за мирно демократично предаване на властта, когато са се опитали да попречат на Джо Байдън да бъде утвърден за победител в президентските избори през ноември 2020 г.

Те действаха въз основа на фалшивото твърдение, лансирано от самия Тръмп, че републиканецът е загубил изборите поради масови измами при гласуването.

Малко повече от две седмици преди 6 януари Proud Boys "заговорничеха, за да предотвратят, възпрепятстват и забавят удостоверяването на вота в Избирателната колегия и да се противопоставят със сила на властта на правителството на Съединените щати", се казва в изявление на Министерството на правосъдието.

Преди произнасянето на присъдата и Нордейн, и Пецола изразиха разкаяние, като Нордейн - наречен ръководител на "Министерството на самозащитата" на Proud Boys - обвини собственото си ръководство.

Но няколко минути след произнасянето на присъдата Пецола е вдигнал юмрук и е заявил "Тръмп победи", според свидетели в съдебната зала.

Присъдата на Нордейн съвпада с тази, дадена през май на Стюарт Роудс, основател на друга крайнодясна милиция, заемаща централно място в обсадата на Капитолия - "Пазителите на клетвата".

Тя предшества предстоящото произнасяне на присъдата на националния председател на Proud Boys Енрике Тарио, който организира пътуването на групата до Вашингтон. /БГНЕС