Нови репресии: Адвокатът на Навални е задържан за кратко в Москва

Алексей Навални прекара края на живота си в арест

Алексей Навални прекара края на живота си в арест

Адвокатът на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който почина в затвора по-рано този месец е бил задържан за кратко в Москва.

Руските медии съобщиха, че Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред".

Руските власти не потвърдиха, че той е бил арестуван, нито причината за това. Но Дубков заяви пред информационната агенция Verstka, че е бил освободен по-късно на 27 февруари.

Дубков придружаваше майката на Навални до арктическата затворническа колония, където той почина на 16 февруари.

През октомври 2023 г. други адвокати на Навални - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстер - са арестувани по обвинение в "екстремизъм".

През януари Олга Михайлова, друг адвокат на опозиционния лидер, заяви, че е обвинена в същото престъпление и реши да остане в изгнание.

През 2021 г. руските власти забраниха Фондацията за борба с корупцията - организацията, ръководена от Навални, за "екстремизъм".

Тялото на опозиционния лидер беше задържано от затворническите власти повече от седмица след смъртта му. Майка му, Людмила Навалная, пътува до отдалечения затвор "Полярен вълк", където той почина, за да прибере тялото му, придружена от Дубков.

Тялото е предадено на майка му осем дни след смъртта му. Г-жа Навалная заяви, че е била заплашвана от властите, които искали синът ѝ да бъде погребан "тайно".

Съюзниците на Навални заявиха, че търсят място за публичен мемориал в памет на бившия опозиционен лидер. Въпреки това прессекретарят на Навални, Кира Ярмиш заяви във вторник, че повечето погребални места, с които са се свързали, са отказали да разрешат провеждането на церемония на тяхна територия./БГНЕС