Нови руски атаки сутринта срещу украински градове, 108 украинки бяха освободени



От Киев, където беше обявена поредната въздушна тревога, съобщиха за нови руски атаки сутринта по украински градове. Президентът Зеленски призова международната общност да предостави на страната му повече системи за противовъздушна отбрана.

Информацията за размяна на военнопленници дойде от Киев и беше потвърдена от  Москва, където са се върнали 110 души, от които 72-ма  от екипажите на военни кораби, задържани от Украйна от февруари насам.  Ръководителят на т.н Донецка народна република Денис Пушилин отбеляза, че е било договорено всяка от страните да освободи 110 военнопленници, но две украинки са казали, че искат да останат в Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви:

"Състоя се поредният етап на наши граждани от руски плен. Успяхме да върнем 108 украинки. Сред освободените има и такива, които са пленени дълго преди началото на пълномащабната война. Ние не забравяме никого от нашите. Трябва да върнем всички и ще ги върнем".

"Русия няма шанс на бойното поле. И тя се опитва да прикрие военните си поражения с терор“, добави Зеленски. Коментарът му се отнася за седмиците на успешни контраофанзиви на украинските войски в крайните източни и южни региони, окупирани от руските сили.

Кметовете на две киевски предградия потвърдиха, че украинските сили са свалили руски дронове, които са в изобилие около столицата.

Длъжностни лица в южния черноморски пристанищен регион Одеса също съобщиха за атаки с руски дронове, някои от които според тях са били отблъснати от защита земя-въздух.

Президентът Зеленски подчерта, че Украйна се нуждае от още съвременни системи за противовъздушна отбрана и ракети за тях.

Украинското външно министерство призова Иран да прекрати незабавно доставките си на оръжия за руската страна и предупреди, че така Техеран става съучастник в руските престъпления.