"Обезглавиха" паметник на Никола Вапцаров в Северна Македония

Снимка: "Република"

Снимка: "Република"

В резултат на вандалски акт пострада паметникът на големия поет Никола Йонков Вапцаров в Делчево, който е патрон на Центъра за култура там, предаде репортер на БГНЕС.

Снимки показват бюста на поета, премахнат от мемориала, на който е поставен, и лежащ съборен до него.

Общината отрече да е вандалски акт, като го представи като резултат от безразсъдното поведение на група пияни младежи в Делчево, „чиито изстъпления са довели до вандализъм и унищожаване на техника“.

„Ние осъждаме този акт на вандализъм, който преминава всички граници на безразсъдно поведение“, подчертаха от община Делчево, като добавиха, че паметникът на културния деец е незабавно върнат в първоначалния му вид.

Реакцията идва, след като бе открадната част от оградата на новия пешеходен мост "Гоце Делчев" в центъра на града.

„Отново апелираме към гражданите да се грижат за общинската собственост и напомняме, че съгласно действащите законови разпоредби е забранено унищожаването на градска и друга техника, за което е предвидено задължително наказание за извършителите“, допълват от Общината.

С цел предотвратяване на вандалски прояви в Делчево Община Делчево предварително постави камери за наблюдение на няколко места, с цел по-ефективно разкриване на извършителите.