Общото събрание на ООН гласува Резолюцията за Сребреница

Днес Общото събрание на ООН ще гласува резолюция, с която 11 юли се обявява за Международен ден в памет на геноцида в Сребреница и се осъжда отричането на геноцида и възхваляването на военнопрестъпници.

Проекторезолюцията за Международния ден на паметта и възпоменанието за геноцида в Сребреница е включена в дневния ред на 82-рото пленарно заседание по точка „Култура на мира“.

Резолюцията беше предложена от Германия и Руанда и подкрепена от 38 държави, сред които е и България.

В допълнение към вносителите Германия и Руанда, съинициатори на резолюцията са: Албания, Андора, Австралия, Австрия, Бангладеш, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Чили, Дания, Естония, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Ирландия, Исландия, Италия, Йордания, Канада, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малайзия, Маршалови острови, Микронезия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша, САЩ, Северна Македония, Словения, Швеция, Турция, Великобритания и Вануату.

Проекторезолюцията припомня решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага и на Международния съд, които определят престъплението в Сребреница като геноцид.

БГНЕС припомня, че през юли 1995 г. в босненския анклав Сребреница сръбските сили, командвани от генерал Ратко Младич и Радован Караджич, избиха само за няколко дни над 9000 души. До днес са открити телата на над 8000 от тях. Те са погребани в местността Поточари край Сребреница./БГНЕС