Обстрелът на пристанището в Одеса разтревожи Анкара

Турският министър на отбрана Хулуси Акар намекна, че може би зад инцидента не стои Русия, но това трябва да се докаже

Турският министър на отбрана Хулуси Акар каза в събота, че Русия не е замесена в обстрела на пристанището на Одеса. "В контактите, които имахме днес с Русия, беше посочено, че тя няма нищо общо с атаката. Те внимателно разследват инцидента", цитира турското военно ведомство туит на министъра.

Той все пак заяви, че инцидент като този, случил се след сключеното вчера споразумение... наистина ни кара да се тревожим“.

По рано  пък президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в рутинно нарушаване на споразумения, след като силите на Москва в събота бомбардираха пристанището в Одеса, ключово от сделката за износ на зърно, подписана от воюващите страни ден по-рано.

„Това доказва само едно нещо: независимо какво казва и обещава Русия, тя ще намери начини да не го изпълни“, заяви Зеленски по време на среща с американски законодатели, съобщение за която разпространи президентството.

Хулуси Акар обяви в събота началото на работата по създаването на координационен център в Истанбул, който ще контролира износа на зърно от Украйна по море. „Координацията между Русия и Украйна продължава. Ние изпълнихме задълженията си по меморандума, подписан в петък, и ще продължим да го следваме. В момента представители на ООН, Русия, Украйна и Турция са започнали работа в съвместен координационен център. Надяваме се на бързото завършване на тези работи в рамките на постигнатите договорености, ние ги следим отблизо и продължаваме контактите“, каза турският министър.


Самият турски президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че транспортирането на зърно през Черно море ще започне през следващите дни. „Със започването на транспортирането на зърно през следващите дни ние ще дадем важен принос за преодоляването на глобалната продоволствена криза“, каза Ердоган, говорейки на церемонията по стартирането на индустриални проекти в град Кайсери. Изявлението му беше показано по телевизия TRT. Той каза, че Анкара ще продължи да полага дипломатически усилия за разрешаване на украинската криза. "Ние сме решени да продължим дипломатическите усилия, докато се осигури мир между Русия и Украйна. Надяваме се да получим обнадеждаващи новини в обозримо бъдеще при преговори и контакти на всички нива, включително между лидерите", каза държавният глава. /БГНЕС