Обявената за "фейк" бременна жена и бебето и от родилния дом в Мариупол са починали

Кадри от агенция АП, на които се вижда как изнасят ранена бременна жена от нападнатия от руските войски родилен дом в Мариупол, обиколиха света преди дни.

Кадрите бяха обявени от руските власти и тролове в социалните медии за фейк, създаден от украинската пропаганда, а руското Министерство на отбраната твърдеше, че в родилния дом няма бременни и бебета, а той е превърнат в щаб на батальона "Азов".

Но на видеозаписи, направени от журналисти от АП в сряда, веднага след нападението се вижда как жената прикрива окървавения си корем, докато спасителите я пренасят през развалините. Родилката е откарана в друга болница, по-близо до фронта. Там лекарите се опитали да спасят живота й.

Когато разбрала, че губи детето си, жената молила лекарите да я убият, разказаха те.

Хирургът Тимур Марин е установил, че тазът на жената е смачкан, а бедрото й е отлепено. Бебето е родено чрез цезарово сечение, но не показва признаци на живот. Опитите за реанимация са неуспешни и майката, както и бебето умират.

Изправени пред обвинения във военни престъпления обаче, руски представители заявиха, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, които са го използвали като база.

Те твърдят, че пациентите или медицинският персонал вече не са били в клиниката. Руският посланик в ООН и руските посолства в Берн и Лондон твърдяха, че това са "фалшиви новини".

Журналисти от агенция АП(вижте в публикацията им видеоклип от събитието, б.р.), предаващи от Мариупол, документираха нападението над родилния дом и видяха жертвите и щетите.

Те са заснели видеозаписи и снимки, на които се вижда как няколко окървавени бременни жени бягат от разрушената клиника. Можете също да видите плачещи деца и крещящи лекари.

Екипът на АП откри жертвите в петък и събота в болницата в покрайнините на Мариупол, където бяха прехвърлени.