Около 13 500 единици оръжие са били предадени доброволно на сръбските власти след двете масови стрелби

Сред предадените оръжия има противотанкови ракетни установки


Сръбските власти са събрали около около 13 500 единици оръжие, които са били предадени от гражданите след масовите стрелби този месец, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сред предадените оръжия има ръчни гранати, автомати и противотанкови ракетни установки.

Властите обявиха едномесечен период на амнистия за гражданите, в който да предадат нерегистрираните оръжия, за да не бъдат осъдени на затвор като част от борбата срещу притежанието на нелегални оръжия, подета от властите след двете масови стрелби в страната, при които загинаха 17 души, много от които деца.

При първия случай тринадесетгодишно момче донесе в училище в центъра на Белград два пистолета на баща си и коктейли Молотов и уби осем ученици и охранител. Други шест ученици и един учител бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14. 

Президентът популист Александър Вучич придружи днес висши полицейски служители край град Смедерево, на около 50 км южно от столицата Белград, където бяха показани много от предадените оръжия.
 
Вучич заяви, че приблизително половината от събраните оръжия са незаконни, а другата половина са регистрирани оръжия, които гражданите все пак са предали. Той добави, че оръжията ще бъдат изпратени в сръбските оръжейни заводи за евентуално използване от въоръжените сили.

"След 8 юни държавата ще реагира с наказателни действия и санкциите ще бъдат много строги", предупреди президентът, имайки предвид периода след амнистията. "За какво е нужно на някого автоматично оръжие? Или всички тези оръжия?", запита той.

Смята се, че Сърбия е на едно от първите места в Европа по брой на оръжия на глава от населението. Много от тях са останали от времето на войните през 90-те години на миналия век и са притежавани незаконно. 

Сред другите мерки, които властите ще прилагат, са по-строг контрол върху собствениците на оръжие и стрелбищата. 

Вучич отхвърли днес призивите на опозицията за оставка на министъра на вътрешните работи Бранислав Гашич, но допусна възможността правителството да подаде оставка и той да обяви предсрочни избори на митинг, планиран за 26 май в Белград.

"Нямаме намерение да сменяме (министъра на вътрешните работи) Гашич, който върши чудесна работа", каза Вучич и зададе въпроса къде е сгрешила полицията.

Опозиционни политици обвиняват популистките власти на Вучич, че подклаждат насилие и език на омразата срещу критиците, разпространяват пропаганда в основните медии и налагат автократично управление във всички институции, което според тях подклажда разделението в обществото, отбелязва агенцията. 

В петък протестиращи в Белград блокираха ключов мост и магистрала в столицата, за да поставят исканията си. Протести се проведоха и в други сръбски градове и населени места в израз на скръб и гняв срещу стрелбите и популистките власти.