Опитва ли се бивш офицер от КГБ, противник на Кремъл, да вбие клин между Украйна и САЩ?

Кой е Юрий Швец и какви интереси преследва бившият съвипусник на Владимир Путин

Юрий Швец

Юрий Швец

Коментар на Барт Марсоа, opslens.com

Повечето американци никога не са чували за Юрий Швец. Той е бивш съветски офицер от КГБ, който е бил позициониран във Вашингтон, окръг Колумбия, за няколко години през 80-те години на миналия век. След разпадането на Съветския съюз Швец написа книга, критикуваща своите бивши колеги от КГБ. В резултат на това той понася сериозни рестрикции, но в рамките на една година успява да се премести в Съединените щати и в крайна сметка да стане американски гражданин. Швец използва новата си идентичност, за да преследва личния си интерес и да отмъсти на бившите си колеги за това, че са го отхвърлили.

Швец и убийството на Литвиненко с полоний

Швец за първи път привлече вниманието на Запада през 2006 г., след като бившият руски офицер от ФСБ Александър Литвиненко беше убит в Лондон след отравяне с полоний. Разследванията показват, че Литвиненко е бил убит след като прави разкрития за организираната престъпна дейност на руските служби за сигурност, по-специално за ролята на Владимир Путин в поръчаното от него убийство на руската журналистка Анна Политковская.

Докато светът е фокусиран върху ролята на Путин и в двете убийства, Юрий Швец се появява на сцената, твърдейки, че е запознат отвътре с аферата. Той казва, че „истинската причина“ за убийството на Литвиненко е досие, върху което е работил в сътрудничество със самия Швец Путин, за потенциална британска инвестиция в Русия.

Пред Би Би Си Швец казва, че е дал досието на Скотланд Ярд. Би Би Си го представи като човек, „който съветва фирми и физически лица по правни въпроси и проблеми, свързани със сигурността в бившия Съветски съюз“, което звучеше като реклама за услугите му. Не е ясно дали мотивът му е бил просто егоистичен, или не се е опитвал да се хареса на Русия, като отклони вниманието от ролята на Путин в двете убийства.

Теория за конспирацията между Тръмп и Русия

Когато президентът Тръмп беше обвинен в тайно споразумение с Русия, Швец видя шанс да се включи отново в обществения диалог. Известният любител на конспирациите Крейг Ънгър работеше върху книга за президента Тръмп и Русия. Ънгър е най-известен с поредица от книги, в които отправя обвинения към двамата президенти Буш – баща и син, в заговор със саудитското кралско семейство, които са прикривали важни аспекти от терористичните атаки от 11 септември 2001 година.

Ънгър бе обвинил семейство Буш в заговор с Ал Сауд, с цел лична финансова изгода. Неговата книга за Тръмп беше също толкова пристрастна и именно Швец беше източника на някои от по-невероятните твърдения. Той твърди, че КГБ е идентифицирало Тръмп през 80-те години като потенциален кандидат за президент. Освен това заявява, че КГБ е видяло в Тръмп качествата му на държавник още, когато е бил известен международен плейбой. Всъщност, твърди Швец, КГБ е насърчил Тръмп да се кандидатира за президент, посявайки семето, което в крайна сметка разцъфва в този манджурски кандидат. Отново изглежда целта на сътрудничеството на Швец е самореклама, промотирайки се с лансирането на актуални новини.

Военни конспирации в Украйна: Шпионин срещу Шпионин (Spy Vs. Spy)

Войната в Украйна даде на Швец още една възможност да се включи в международния диалог. Етнически украинец, бившият съветски шпионин се възползва от всяка възможност, за да критикува службите за сигурност на Украйна, вместо да критикува руската агресия. Той се позовава на скорошен доклад за смъртта на украински бизнесмен, който е имал връзки с украинските служби за сигурност.

Wall Street Journal съобщи миналата седмица за смъртта на Денис Кириев, бизнесмен, който е управлявал семейни активи за милиардери в Русия. Киреев е поддържал добри отношения както с Русия, така и с Украйна от 2014 г. до 2022 г. Но с избухването на войната се твърди, че той е дал на украинската военна разузнавателна служба, HUR, крючови разузнавателни данни, които са позволили на Украйна да защити летището в Киев от първоначалната руска атака.

Също миналата седмица Washington Post публикува история за пътуването на Бил Бърнс до Украйна за консултации. В статията се споменава, че украинците вярват на Бърнс, защото той ги е предупредил за заплахата за летището в Киев преди инвазията. Швец използва тези два източника на разузнаването по този случай в доклад, в който  говори за противоречия. „Бърнс ли каза на Украйна за летището или Киреев?“ - попита той обвинително в канала си в YouTube. „За какво ни е военното разузнаване, ако не могат да направят разлика между Кириев и директора на ЦРУ Бърнс?“ И той повтаря тезата си до втръсване в продължение на 45 минути.

Швец използва канала си в YouTube, за да популяризира токсична теория на конспирацията в стил КГБ, като се преструва, че има противоречие между Washington Post и Wall St. Journal. Неговото умопомрачително изказване, противопоставящо началника на Украинското военно разузнаване Буданов (Кирил Буданов -началник на Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна и генерал-майор - бел.ред.) срещу директора Бил Бърнс, се превръща в несъстоятелна теза за Буданов, ролята на Кириев и Бърнс.

Швец умишлено изкривява истината, като отвлича вниманието от голямата картина, а именно, че Украинското военно разузнаване е допринесло за спечелването на битката за Киев. Освен това той пропуска важни думи на американски служител, цитирани от Washington Post, който потвърждава, че има активно сътрудничество между американските и украински ръководители на разузнаванията: „Директорът Бърнс пътува до Киев, където се срещна с колеги от украинското разузнаване, както и с президента Зеленски и потвърди нашата продължаваща подкрепа за Украйна в нейната защита срещу руската агресия. Целта му изглежда е да създаде разрив между Украинското военно разузнаване и ЦРУ – класическа тактика на КГБ – чрез обединяване на две сюжетни линии, които реално нямат никаква връзка.“

Украинските и западните военни разузнавателни служби си сътрудничат тясно срещу руската инвазия. Украинското военно разузнаване, очевидно предупредено както от ЦРУ, така и от Киреев, успешно отблъсна руската атака срещу летището в Киев.  Украинското военно разузнаване също има голям успех в диверсионните операции срещу руски съоръжения. Обмяната на разузнавателна информация несъмнено играе роля за някои от тези успехи. Въпреки че във всяка война има естествен хаос,

няма признаци за разрив между Украйна и нейните западни съюзници

Ако Швец не беше професионален шпионин, обучен от КГБ, можехме лесно да отхвърлим несвързаните му наратива като безсмислени теории на конспирацията, които целят единствено гледания и кликвания. Но целият му подход мирише на тактика на КГБ, усъвършенствана в продължение на век, за да вбие клин между съюзниците. Защо това е толкова важно за него, особено точно сега? На чий интерес служи това усилие? Чий интерес обслужва Юрий Швец? Време е някой да го разследва, за да отговори на тези въпроси.

Превод: Faktor.bg