Опозиционен блогър беше осъден в Русия на осем и половина години затвор

Дмитрий Иванов, снимка: spektr.press

Дмитрий Иванов, снимка: spektr.press

Опозиционен блогър беше осъден в Русия на осем и половина години затвор по обвинение в разпространяване на доказано невярна информация за руските въоръжени сили.

Осъденият 23-годишен Дмитрий Иванов е бивш студент по изчислителна математика и кибернетика в Московския държавен университет и администратор на канала “Протестен МГУ” в социалната мрежа “Телеграм”.

Прокуратурата поиска 9 години затвор.

Според нея в съобщенията на Иванов има “признаци на политическа омраза и вражда по отношение на социалната група “въоръжени сили на Руската федерация”.

А в споделяните от него обръщения на украинския президент - “признаци на отрицателни емоционални оценки на президента Путин и неговите действия”.

“Трябва да разберете, че Русия не е Путин. Десетки милиони руснаци са против тази престъпна война. Това е мрачен момент в нашата история, но винаги е така преди изгрев”, заяви Иванов в съдебната зала, цитиран от “Медиазона”.

Законът, който криминализира разпространяването на невярна информация за въоръжените сили, беше приет през март миналата година, непосредствено след нахлуването на руските войски в Украйна.