Орбан: Европейската сигурност зависи от степента на ваксинация

Виктор Орбан

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан вярва, че сигурността на Европа е пряко свързана с нивото на ваксинация на населението срещу COVID-19.

Във видео изявление преди срещата на върха на ЕС в Порто, която се фокусира върху социалната сигурност, Орбан каза, че общността може да бъде в безопасност само ако всички граждани имат достъп до ваксини, защото без тях хората рискуват да се разболеят, да загубят работата си и да станат неспособни да подкрепят техните семейства.

"Унгария има какво да каже по този въпрос, защото животът в страната е почти напълно нормален и хората имат достъп до почти всички услуги, ако са ваксинирани и повторно си връщат свободата, което не е така в другите европейски страни", каза Орбан .

В изявление след пристигането си в Порто унгарският премиер обяви, че ще предложи на лидерите на срещата на върха на ЕС Съюзът да приеме всички ваксини, които са безопасни и ефективни, за да ускори ваксинацията на целия континент. "Ваксините спасяват човешки животи, а европейската сигурност зависи от степента на ваксинация на нейните граждани", каза Орбан, цитиран от БГНЕС