Осъденият на смърт германски гражданин помоли Лукашенко да го помилва

Александър Лукашенко

Александър Лукашенко

Германският гражданин Рико Кригер, осъден на смърт в Беларус за "тероризъм" и "наемничество", се появи по телевизията днес, за да поиска помилване.

Беларус, държава, управлявана от 1994 г. с железен юмрук от Александър Лукашенко, близък съюзник на Владимир Путин, посочи миналия уикенд, че се водят разговори с Берлин относно съдбата на Кригер.

"Наистина се надявам, че президентът Лукашенко ще ми прости и ще ме помилва", заяви германският гражданин пред беларуската обществена телевизия, предаде АФП.

Той разказа, че през октомври 2023 г. е бил помолен от Украинската тайна служба (СБУ) да заснеме военни обекти в Беларус и че по тяхно нареждане е заложил взривно устройство на железопътна линия край Минск.

"Дълбоко съжалявам за това, което направих, и изпитвам облекчение, че няма жертви", продължава той, като казва, че се чувства и "изоставен" от германското правителство.

Видеоклиповете с разкаяние на осъдени престъпници не са рядкост в Беларус, като правозащитници твърдят, че те често се правят под натиск.

Миналата седмица говорителят на беларуската дипломация Анатоли Глаз заяви, че Минск е предложил на Берлин "конкретни решения", за да "промени ситуацията" по отношение на Кригер.

Според беларуската неправителствена организация за защита на правата на човека "Вясна" Рико Кригер е осъден на смърт от съд в Минск на 24 юни, след като е бил арестуван през ноември 2023 г.

Според този източник той е 30-годишен военен лекар, а случаят е свързан с полка "Кастус Калинуски", съставен от беларуси, които се сражават с руската армия заедно с Украйна.

Беларус е последната държава в Европа, в която се прилага смъртното наказание.

От началото на руската офанзива срещу Украйна в Русия и Беларус бяха арестувани много хора, обвинени, че са украински агенти или диверсанти, платени от Киев. | БГНЕС