Основател на "Джемкорп", бивш български гражданин, и синовете му, български граждани, санкционирани по "Магнитски"

Сергей Адониев

Сергей Адониев


САЩ са наложили санкции по закона “Магнитски” на руския бизнесмен Сергей Адониев и двамата му синове, които имат българско гражданство, съобщи американското министерство на финансите.

През 2019 г. България отне българския паспорт на Адониев, който той имал от 2008 г., заради 20-годишна присъда за измама в САЩ. По това време страната ни бе критикувана от ЕС заради схемата “златни паспорти”, по която и Адониев е получил българско гражданство, съобщи 24 часа.


През 2018 г. сп. “Форбс” писа, че руснакът разполага с приблизително 700 милиона долара. Включването на Адониев и роднините му в черния списък със санкционирани лица означава, че активите им в САЩ са замразени. Тримата са влезли в черния списък на Вашингтон заради връзките си с Русия.

Адониев е свързан с един от основателите на “Джемкорп” - компанията, която имаше подписан меморандум с правителството на Кирил Петков да инвестира 1 млрд. долара в българската енергетика.

“Джемкорп” е основана през 2014 г. от Атанас Бостанджиев, който е бил шеф в Лондон на руската държавна банка ВТБ. Компанията стартира с 250 млн. долара, предоставени от фирма, по това време собственост на Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.


Техните пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, свързана с “Ростех” - руски държавен военен конгломерат.

Адониев е прекратил участието си в “Джемкорп” през 2015 г., а Авдолян - през 2020 г.

Меморандумът с компанията на Атанас Бостанджиев бе прекратен едва преди месец от служебното правителство. Преди това по искане на ГЕРБ бе създадена специална парламентарна комисия, която провери дали България има ангажименти по документа.

Тя излезе с доклад, че правителството на Кирил Петков не е проверило предварително произхода на средствата на “Джемкорп”. 

Едва през юли миналата година - след доклад на ДАНС, че в компанията има следи от руски капитали, е било взето решение за прекратяване на меморандума. Това обаче така и не се случило до 28 ноември, когато е направено от служебното правителство.