Остин за "Пентагонлийкс": Ще обърнем всеки камък, докато не открием източника



Съединените щати обявиха, че ще разследват голямото изтичане на разузнавателна информация, добило популярност като "Пентагонлийкс", докато не открият източника. Украинските власти поискаха от съюзниците още военна помощ и допуснаха контранастъплението срещу руските войски да бъде отложено за лятото.

Американският министър на отбраната на Лойд Остин коментира за пръв път проблема с разкритите тайни за военната мощ на някои съюзници и противници на Вашингтон:

 "Приемаме това много сериозно. Ще продължим да разследваме и ще обърнем всеки камък, докато не открием източника и степента на разкритията", заяви Остин, цитиран от БНР.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс определи изтичането на информация като "доста неблагоприятно". Той смята, че напредък на Украйна на бойното поле ще осигури по-добри перспективи за сериозни преговори, за които руският президент Владимир Путин в момента не е готов.

Тайните документи обаче разкриват съмненията на американското разузнаване във възможностите на украинската армия да изтласка руснаците и съдържат негативни оценки за намаляващите боеприпаси на противовъздушната отбрана.

"Украйна ще освободи своите земи", така отговори от Вашингтон украинският премиер Денис Шмигал на въпрос как изтичането на военна информация ще повлияе на украинското контранастъпление. Той допусна офанзивата да бъде отложено за лятото, за да бъде възможно най-добре подготвена и поиска от съюзниците още военни  възможности - танкове, боеприпаси, самолети, бронирани машини.