Парламентът на Унгария ратифицира членството на Швеция в НАТО

Стопкадър: БНТ

Стопкадър: БНТ

Унгарският парламент ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, с което премахна последното препятствие пред разширяването на военния съюз, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна, съобщи БГНЕС.

Парламентът одобри кандидатурата със 188 гласа "за" и 6 гласа "против" присъединяването на скандинавската държава.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг приветства гласуването.

"Приветствам гласуването на унгарския парламент за ратифициране на членството на Швеция в НАТО. Сега, след като всички съюзници одобриха, Швеция ще стане 32-ият съюзник в НАТО. Членството на Швеция ще направи всички нас по-силни и по-безопасни", заяви той.

Шведският министър-председател Улф Кристершон заяви, че това е "исторически ден".

"Днес е исторически ден. Парламентите на всички държави в НАТО, вече гласуваха в подкрепа на присъединяването на Швеция към НАТО. Швеция е готова да поеме своята отговорност за евроатлантическата сигурност", заяви Кристершон.

Пробивът дойде след месеци на натиск върху Унгария от страна на съюзниците от Алианса и посещение в Будапеща на шведския премиер Улф Кристершон, при което беше подписана оръжейна сделка.

По-рано зелена светлина на Швеция за Пакта даде и Турция. Стокхолм промени досегашната си ориентация в името на по-голяма сигурност в светлината на руската инвазия в Украйна. Миналата година със същите мотиви към НАТО се присъедини и Финландия. Швеция не е воювала от 1814-та година.

Присъединяването на двете скандинавски страни като 31-ви и 32-ри член на Алианса е най-мащабното разширяване от 90-те години на миналия век.

Предстои унгарската ратификация за Швеция да бъде подписана от председателя на парламента и от президента. След това следват формалности като депозиране на документите за присъединяване във Вашингтон- процес, който ще отнеме няколко дни.