Партията Гоминдан спечели местния вот в Тайван

Гоминдан получи 27% от гласовете и 35 от 113 места в парламента

Цай Инвън

Цай Инвън

Управляващата политическа сила в Тайван - Демократичната прогресивна партия (ДПП), която се противопоставя на сближаването с Пекин, загуби местните избори, показват окончателните данни на местната ЦИК. Кандидатите от опозиционната партия Гоминдан ще управляват 13 административни области, включително четири от шестте най-големи региона, където живее близо 70% от населението на Тайван. Столицата Тайпе избра най-младия си кмет в историята, 45-годишният Цзян Ванън.

Ръководителката на острова Цай Инвън обяви, че се оттегля като лидерка на ДПП, подчертавайки, че приема разочароващите резултати и трябва да поеме отговорност заради тях. Централната новинарска агенция на острова коментира, че с това решение Цай Инвън потенциално създава несигурност за партията 14 месеца преди следващите избори за лидер на острова.

Оставка попаде и премиерът Су Чженчан, но Цай Инвън не я прие, като го помоли да остане на поста, за да гарантира, че няма да бъде прекъснат основния политически курс.

Всъщност Цай Инвън неведнъж е подавала оставка, но пак се е връщала. За първи път тя стана лидерка на ДПП през 2008 г., впоследствие напускаше този пост и се връщаше няколко пъти. Последният път това се случи след изборите за местна власт през 2018 г., където ДПП претърпя значително поражение от Гоминдана. Тогава Цай Инвън веднага подаде оставка като партийна лидерка, но отново оглави партията през май 2020 година.

В събота жителите на острова избраха кметове на градове, ръководители на окръзи, селски управи, микрорайони, народни представители на коренните общности, както и депутати от градските и окръжните събрания. Общо става дума за около 11 000 мандата на чиновници на различни нива. 19,13 милиона души на възраст над 20 години можеха да гласуват на изборите, а избирателната активност беше 60%, което е относително ниско за местните избори в Тайван. Изборите се проведоха в 21 от 22-те административни области на острова. В град Цзяи ще има отделно гласуване на 18 декември, отложено поради смъртта на един от кандидатите. Според прогнозите, настоящият кмет на града, който е член на Гоминдана, има най-големи шансове за победа.

БГНЕС припомня, че консервативната партия Гоминдан е най-старата партия в Азия, основана в Китай през 1912 година. Ръководена от Чан Кайши, партията управлява по-голямата част от Китай от 1928 г. до 1949 година. Тогава губи гражданската война срещу китайската компартия и се оттегля на остров Тайван, където създава нова китайска държава, която обаче не е призната от повечето страни в света. От 1949 г. партията управлява при еднопартийна система до реформите от 70-те до 90-те години, които намаляват властта ѝ. На изборите през 2016 година Гоминдан получи 27% от гласовете и 35 от 113 места в парламента.

По време на Студената война Тайван бе използват от САЩ и Запада срещу Китай. Пекин не признава независимостта на острова, смята за част от Китай и се опитва да интегрира на принципа „една държава-две системи”. Комунистичекият режим декларира готовност за мирно обединение с Тайван, но не изключва това да стане и по силов път при определени обстоятелства. /БГНЕС