Партията на европейските социалисти избира нов президент

Сергей Станишев

Сергей Станишев


Партията на европейските социалисти избира своя нов президент на конгрес, който се провежда в германската столица Берлин. В последната си реч като лидер на ПЕС Сергей Станишев заяви, че оставя партията по-силна и по-единна. По време на конгреса се очаква делегатите да гласуват резолюция, в която се предлага мащабен Европейски пакт за достъпна енергия и социална защита.

Партията на европейските социалисти изпрати на крака с ръкопляскания най-дългогодишният си лидер Сергей Станишев, който бе начело на лявото политическо семейство 11 години. Генералният секретар на ПЕС Ахим Пост нарече Станишев "отдаден европейски социалдемократ".  В емоционална реч пред делегатите Сергей Станишев очерта постиженията на левицата и посочи сериозните предизвикателства – задаващата се тежка зима и разрастването на военния конфликт в Украйна:

"Никога не трябва да забравяме, че Европа е проект на мира. Напоследък твърде много се говори за военна победа и твърде малко за това как с политически решения да спрем тази лудост".

Конгресът на ПЕС още тази вечер ще гласува резолюция за справяне с кризите. Станишев посочи като приоритет мощна европейска социална защита за хората през настъпващата зима.

Очаква се да се разбере и как ще гласува българската делегация от БСП, водена от социалистите Филип Попов и Вяра Емилова. В Берлин е и заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин като председател на Групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ПАСЕ .

В Резолюцията за пореден път се заявява позицията, че мястото на България е в Шенген.

Тази вечер конгресът на ПЕС ще обяви официално резултатите от гласуването за новия си президент – бившият премиер на Швеция Стефан Льовен, който е и единствен кандидат. Льовен получи вече подкрепата на Сергей Станишев"

"Не само, че той е много успешен политик, но освен това е убеден европеец".