Пашинян: В Нагорни Карабах скоро няма да останат арменци


Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да остане арменско население. По-рано днес стана ясно, че повече от половината от жителите на Нагорни Карабах са заминали за Армения (65 000 от общо 120 000 души).

"Анализите показват, че в близките дни в Нагорни Карабах няма да останат повече арменци. Това е пряка акция на етническо прочистване и депортация, за която отдавна предупреждаваме международната общност", заяви Никол Пашинян на правителствено заседание, цитиран от ТАСС.

Днес ръководителят на Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указ за прекратяване на съществуването на републиката. Държавата, която не е призната от международната общност, ще престане да съществува до 1 януари 2024 г.

„Решението за ликвидиране на републиката е взето във връзка със създалата се трудна военна и политическа ситуация, въз основа на приоритета за гарантиране на физическата сигурност и жизнените интереси на народа на Арцах",се казва в изявление.

Това стана след обявената от азербайджанския президент Илхам Алиев "антитерористична операция" в Карабах, след края на която (продължила само 24 часа) Баку обяви плановете си да интегрира арменците в региона в Азербайджан, припомня БГНЕС