Павле Траянов: България да признае македонците като национална принадлежност

"Да" на конституционните поправки, но само на реципрочна основа, заяви лидерът на "Демократически съюз"

Павле Траянов

Павле Траянов

В парламента на Северна Македония премиерът Димитър Ковачевски  събра на среща лидерите на партиите. Фокусът на разговорите са промените в Конституцията за включване на българите като държавотворен народ в югозападната ни съседка. За да се постигне консенсус между партиите, се създава специален парламентарен формат, обяви след срещата премиерът Димитър Ковачевски.

Създава се парламентарна комисия, която да работи за реформите, които се изискват от Северна Македония според френското предложение. Тази комисия ще работи да не се блокира пътя на страната към Европейския съюз, заяви Ковачевски след срещата:

"Не трябва да допускаме конституционните промени, за които се ангажирахме с европейското предложение и заключенията на Собранието, да бъдат пречка, която сами ще си поставим. За първи път решенията зависят само от нас. И блокадата, ако се случи, ще я направим ние".

На срещата присъства и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ - Християн Мицкоски, който заяви още като прие участие, че най-важните въпроси са икономиката, бедността, енергийната криза, а не конституционните промени и включването на българите.

Лидерът на Демократически съюз Павле Траянов, който е част от управляващата коалиция каза "да" на конституционните поправки, но само на реципрочна основа.

"От името на Демократичния съюз ще поискам първата точка, която ще бъде обсъдена, да бъде изпратено силно общо послание към България да признае македонците като национална принадлежност и да им признае възможността да упражняват всички свои права. Македонците имат право да се сдружават, да създават културни клубове", заяви Траянов.

Лидерът на Демократическата партия на албанците Мендух Тачи напомни идеята заедно с промяната на конституцията за българите, да бъде вписано, че и 20% от населението на страната говори албански език:

"Мисля, че е време да се говори открито за идентичността на албанците, за да стане част от правните норми на страната ни. Второ, смятам, че не е моментът за условия и изнудване, и трето, не е моментът да подаваме оръжие в ръцете на противниците на интеграцията", каза Тачи.

Промяната на основния закон в Северна Македония изисква три фази - в първата с две трети мнозинство се гласува за пристъпване към промени, втората е за гласуване на проектопромените, когато е необходим обикновено мнозинство и третата фаза е приемането на поправките, за което са нужни най-малко 80 депутати. Цялата процедура изисква минимум три месеца и половина.