Пет държави от ЕС настояват за забрана върху вноса на руско и беларуско зърно

Пет държави от Европейския съюз призоваха блока да наложи забрана върху вноса на зърно от Русия и нейния съюзник Беларус, позовавайки се на нахлуването на Москва в Украйна и дъмпинга на вътрешния пазар.

Земеделските стопани в целия ЕС протестират от седмици срещу прекалено ограничителните екологични правила, ниските доходи и конкуренцията от евтин внос извън 27-членния блок.

„Като членове на ЕС, ние вярваме, че е наложително да изпълним моралното си задължение да спрем всякакви търговски дейности, които биха могли потенциално да укрепят“ Русия и Беларус, казаха министрите на земеделието от Полша, Чехия и трите балтийски държави.

В съвместно писмо, с което АФП се запозна, те призоваха Европейската комисия - изпълнителната власт на ЕС - да "изготви законодателство, което да ограничи вноса на зърно" от Русия и Беларус. Министрите добавиха, че е "от решаващо значение да се приложат мерки, насочени към предотвратяване на евентуално откраднато зърно от Украйна да навлезе на пазара на ЕС".

Протестиращите фермери се оплакват, че са подбити от по-евтините хранителни продукти основно от Украйна, но вносът от Русия също предизвика гняв, особено в балтийските страни. Петимата министри казаха, че притокът на руски внос "оказва натиск" върху вътрешния пазар на ЕС и "пряко се конкурира с производството на фермерите в ЕС".

Те подчертаха, че Русия използва печалбите от износа на зърно, за да финансира продължаващата си агресия в Украйна. „Финансовите ресурси са насочени към производството на ракети, дронове и други оръжия, които... в крайна сметка водят до повече смъртни случаи на украински граждани“, казаха министрите.

Според писмото ЕС е внесъл 1,53 милиона тона руско зърно за 437,5 милиона евро през 2023 г. Миналия месец Латвия едностранно забрани вноса на храни от Русия и Беларус, включително тези, пристигащи през трети страни. През март полският премиер Доналд Туск също призова ЕС да наложи „пълни“ санкции върху вноса на храни и селскостопански продукти от Русия и Беларус, пише БГНЕС.