Петима убити при хаоса с доставките на помощи в Газа

Снимка: France24

Снимка: France24

Палестинският червен полумесец съобщи, че петима души са били убити и десетки са ранени от стрелба и блъсканица по време на доставка на помощ в събота в Газа, където гладът се задава. Видеозапис на АФП показва конвой от камиони, който се движи бързо покрай горящи отломки близо до разпределителния пункт в тъмнината преди разсъмване, докато хората викат и отеква стрелба - някои от които са били предупредителни изстрели, казаха свидетели. Червеният полумесец каза, че това се е случило, след като хиляди хора са се събрали за пристигането на около 15 камиона с брашно и друга храна, която е трябвало да бъде раздадена на кръговото кръстовище на град Газа, в северната част на територията.

Кръговото кръстовище беше арена на няколко хаотични и смъртоносни инцидента с разпределяне на помощи, включително един от 23 март, при който управляваното от Хамас правителство каза, че 21 души са били убити от израелски огън - обвинение, което Израел отрече.

Червеният полумесец съобщи, че трима от петимата убити са били застреляни. Очевидци казаха пред АФП, че жителите на Газа, които наблюдават доставката на помощта, са стреляли във въздуха, но израелските войски в района също са открили огън и някои движещи се камиони са улучили хора, опитващи се да вземат храната.

Доклад, подкрепен от ООН, предупреди на 19 март, че половината жители на Газа изпитват „катастрофален“ глад, като се очаква гладът да удари северната част на територията, освен ако няма спешна намеса. Докладът изчислява, че 1,1 милиона души - половината от населението, според данни на ООН - са изправени пред катастрофални условия. Ситуацията е особено тежка в северната част на Газа, където според ООН има около 300 000 души и където гладът е "неизбежен, очаква се да настъпи по всяко време между средата на март и май", пише БГНЕС.