Писториус: Германия не трябва да се проваля в своята подкрепа за Украйна

Германското МО е поискало допълнителни 3.8 млрд. евро за оказване на помощ на Киев

Борис Писториус

Борис Писториус

Министерството на отбраната на Германия поиска допълнителни 3,8 милиарда евро от правителството за оказване на помощ на Украйна, пише Bild am Sonntag, позовавайки се на свои източници.

Според публикацията от наличните €7,1 милиарда, които германското правителство отпусна за военна подкрепа на Киев тази година, почти всичко е разпределено, остават само 300 милиона за закупуване на нови оръжия или боеприпаси.

Ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус се срещна с канцлера Олаф Шолц на 15 май и с министъра на финансите Кристиан Линднер на 16 май. Искането за допълнителни средства трябва да бъде внесено в парламента за одобрение през юни.

Германското министерство на финансите, както подчертава вестникът, даде сигнал за своето одобрение. „Германия не трябва да се проваля в укрепването на защитата на Украйна. Ако е възможно, трябва да доставим повече оръжия тази година“, казаха от ведомството. „Ако успеем да постигнем консенсус в правителството, ще намерим решения през настоящата финансова година“, смятат от Министерството на финансите.

Ситуацията с бюджета за 2025 г. според Bild am Sonntag става все по-сложна. Писториус обяви допълнителни разходи за Бундесвера в размер на 6,7 милиарда евро Министерството на отбраната на Германия предвиди рекордна сума - 15 милиарда евро - за помощ за Украйна.

Германия е вторият най-голям доставчик на оръжия за Украйна след Съединените щати. Като цяло Германия е отделила средства за военна подкрепа на Киев и се е ангажирала с бъдещи разходи в размер на около 28 милиарда евро.