Почина украинската писателка Виктория Амелина, ранена при руския обстрел срещу Краматорск

Амелина бе авторка на романи, превеждани на няколко езика

Виктория Амелина

Виктория Амелина


Украинската писателка Виктория Амелина, ранена по време на руски удар по пицария в Краматорск в Източна Украйна почина от раните си, предаде Франс прес.

Амелина е починала в събота, но новината бе съобщена от неправителствената организация "ПЕН Украйна" днес. Писателката е починала в болница в Днепър.

"Смъртта й бе причинена от несъвместими с живота травми, които тя получи по време на руската бомбардировка на ресторанта в Краматорск", посочва организацията.

Тридесет и седем годишната Амелина пострада по време на вечеря в ресторанта "Рия Пица", популярен сред военните, доброволците и журналистите. Тя бе хоспитализирана с много фрактури в областта на основата на черепа. В ресторанта Амелина била с трима колумбийски представители, които също бяха ранени.

Със смъртта на писателката жертвите на удара в Краматорск вече са 13.

Амелина бе авторка на романи, превеждани на няколко езика. Родена в Лвов, от началото на руската инвазия в Украйна тя разшири работата си отвъд литературата и документираше руските военни престъпления в окупираните територии, припомня "ПЕН Украйна".