Полски еврокомисар се обяви срещу свободната търговия с Украйна

Януш Войцеховски, снимка: Европейска комисия

Януш Войцеховски, снимка: Европейска комисия


Полският еврокомисар по земеделието Януш Войцеховски, се противопостави срещу разширяването на свободна търговия с Украйна, той се обяви за въвеждане на ограничения върху вноса на украински селскостопански продукти в ЕС в интервю за RMF FM, на което се позовава украинската агенция УНИАН.

Сегашното споразумение изтича на 5 юни и Еврокомисията вече работи върху проекторешение за ново удължаване на търговския режим с Украйна без мита и квоти до 2025 г, който беше въведен като временна мярка за подкрепа по време на войната. Войцеховски обаче каза, че настоява в новото решение да бъдат включени ограничения върху украинските селскостопански продукти.

Неофициално журналистите научиха, че Войцеховски дори е заплашил да не подкрепи бъдещото решение, ако тези условия не бъдат изпълнени. Еврокомисарят уточни, че ще настоява за ограничения по-специално за птиче месо и захар от Украйна.

Полският евросужител също смята, че ако европейският пазар бъде оставен напълно отворен за украински внос, това „ще помогне на Русия да засили постиженията си“. Той твърди, че Русия е изтласкала Украйна от пазарите в Азия, принуждавайки я да се преориентира към европейския пазар, а това създава дестабилизация в Полша и други съседни страни. Войцеховски смята, че по този начин Москва „печели два пъти“, тъй като Русия се налага на нови пазари, а в ЕС нарастват споровете за украинския селскостопански внос.

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис иска, напротив, да отслаби съществуващите защитни механизми. /БГНЕС