Поредна лудост на режима в Кремъл - забраниха достъпа на над 900 видни американци в Русия, между които и Морган Фрийман

Морган Фрийдман

Морган Фрийдман


Русия публикува в събота списък с 963 видни американци, включително президента на САЩ Джо Байдън, шефа на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг и холивудския актьор Морган Фрийман, на които е забранено да влизат в страната в отговор на подобни действия на Вашингтон след настъплението в Украйна, предаде АФП.

В списъка, публикуван на уебсайта на руското външно министерство, фигурират също служители на правителството на САЩ, законодатели и други водещи фигури. Москва вече обяви санкции по отношение на много от тези лица в списъка, по-специално Байдън, неговия държавен секретар Антони Блинкен, ръководителя на Пентагона Лойд Остин и Зукърбърг. Фрийман, който преди това не е бил посочен от руските власти, е обвинен от Москва, че е записал видео през 2017 г., в което твърди, че Русия е планирала заговор срещу САЩ.

„Руските контрасанкции са необходими и имат за цел да ограничат САЩ, които се опитват да наложат неоколониален „световен ред“ на останалата част от планетата... да променят позицията си и да признаят новите геополитически реалности“, се казва в изявление на руското външно министерство в събота. В него се добавя, че Москва остава отворена за „честен диалог“ и прави разграничение между гражданите на САЩ и властите, „подбуждащи русофобия“.

След нахлуването в Украйна, Москва забрани на стотици "англосаксонци" влизането в Русия. В събота стана ясно, че е наложила забрана на още 26 канадци, включително на Софи Трюдо, съпругата на канадския премиер. / БГНЕС