Поредна странна смърт на руски милиардер: мрачна история за мистериозни (само)убийства с главен участник Кремъл

Александър Суботин

Александър Суботин


Пореден руски магнат е намерен мъртъв при мистериозни обстоятелства, съобщава „Дейли Мейл“.

Милиардерът Александър Суботин, 43-годишен, бивш високопоставен служител на енергийния гигант "Лукойл", е последният от редицата подозрителни смъртни случаи на високопоставени лица, откакто Владимир Путин нареди на силите си да нахлуят в Украйна.

Според официалната версия на събитията, магнатът е потърсил съвета на шамани, за да се излекува от махмурлук, но смъртта му настъпва в момент, когато под светлината на прожекторите попадат смъртните случаи на други известни магнати, за които критиците на режима на Путин твърдят, че може да са убийства.

Олигархът, който е собственик на доходоносна корабна компания, според съобщенията е бил лекуван с отрова от жаба - поставена в разрез, направен на кожата му. Скоро след това Суботин е получил сърдечен удар и му е било дадено успокоително средство от билката валериана. На следващата сутрин той е намерен мъртъв от шаманите Магуа Флорес (истинско име Алексей Пиндюрин) и Тина Кордоба (Кристина Тейхриб), според местни доклади, които се позовават на версията на събитията, споделена от руските правоприлагащи органи.

Според сведенията двойката лекува клиентите си, като призовава духове, принася в жертва животни и ги къпе в кръв от петел. Отделно от това двамата противоречиви шамани - или традиционни лечители и гадатели чрез духове - са въвлечени в обвинения, че са злоупотребили с гримьорка и блогърка по време на пътуване до Мексико миналата година.

Те заявили пред държавните следователи, че Суботин е техен приятел и отрекли да са го подлагали на шамански ритуали срещу заплащане.

Суботин, за когото РЕН ТВ съобщава, че е милиардер, е бил член на борда на директорите на Lukoil Trading House LLC, след което става собственик на New Transport Company (NTK) на брега на Финския залив. През 2020 г. втората се оглавява от по-големия му брат Валерий, който също заема ръководен пост в „Лукойл“.

Източник от правоприлагащите органи заяви пред информационната служба КП: "Починалият е Александър Суботин. Човекът е бил много заможен. Бил е на 43 години. Предполагаемата причина за смъртта е спиране на сърдечната дейност“.

Четирима други милиардери и двама мениджъри, свързани с държавния газов и петролен гигант "Газпром", починаха при странни обстоятелства, откакто руските войски започнаха да се подготвят за нахлуване в съседката си в края на януари.

В единия случай 51-годишният богаташ Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл, изглежда се е самоубил, след като е убил съпругата си и 13-годишната си дъщеря. Той е имал връзки на високо ниво с водещата руска финансова институция „Газпромбанк“ - група, създадена специално за обслужване на „Газпром“.

Няколко дни по-късно 55-годишният мултимилионер Сергей Протосеня беше намерен обесен в Испания, след като се предполага, че е убил с брадва 53-годишната си съпруга Наталия и дъщеря им тийнейджърка Мария. Той е бивш заместник-председател на "Новатек" - компания, също тясно свързана с Кремъл.

Но има твърдения, че двата случая са убийства, направени така, че да изглеждат като убийства и самоубийства, въз основа на доказателства, които не са потвърдени.

Други две "самоубийства" също бяха обявени за подозрителни.

Александър Тюлаков, на 61 г., висш служител на "Газпром" в областта на финансите и сигурността на ниво заместник генерален директор, е открит от любовницата си.

В същия елитен жилищен комплекс от затворен тип "Ленински" в Ленинградска област три седмици по-рано Леонид Шулман, на 60 г., ръководител на транспортния отдел в "Газпром инвест", е намерен мъртъв с множество прободни рани в локва кръв на пода в банята си.

Владислав Аваев, бивш служител на Кремъл, който е бил и вицепрезидент на „Газпромбанк“, изглежда е посегнал на живота си, след като е застрелял съпругата си Елена и дъщеря си Мария на 14-ия етаж в луксозния си дом в Москва. Грозните сцени са открити от разстроената му най-голяма дъщеря Анастасия.

50-годишният Игор Волобуев, който неотдавна се оттегли от висшата си московска роля в известната банка за газ срещу рубли, за да се бори срещу Русия в родната си Украйна, настоя в края на април, че смъртта на изпълнителния директор е била "инсценирана" като самоубийство. Той също така твърди, че смъртта на 55-годишния мултимилионер Сергей Протосеня, настъпила няколко дни по-късно в Испания чрез обесване, след като 53-годишната му съпруга Наталия и дъщеря им тийнейджърка Мария са били посечени с брадва, е убийство.

Прокремълските медии съобщават, че Аваев е "измъчвал съпругата си в продължение на няколко часа, преди да я убие - пребил я е и я е прострелял в краката и ръцете" - вярвайки, че тя е бременна от друг мъж. Според медиите, той я подозирал в изневяра с шофьора си, който "избягал в Молдова", и се опитал да я накара да признае, като я прострелял в крайниците, преди да я убие в апартамента им, който бил заключен отвътре. Други източници обаче отричат тя да е била бременна, а яростната ревност не обяснява защо е убил дъщеря им. Триото е намерено мъртво от 26-годишната дъщеря на Аваев - Анастасия, която казва на полицаите, че пистолетът е бил в ръката на баща ѝ.

Волобуев отрича, че Аваев - който може да е имал връзки с ФСБ и след смъртта му е намерен с пистолет на ФСБ - е напуснал поста си на старши вицепрезидент в „Газпромбанк“, както беше широко съобщено.

Според него той все още е бил в банката и е имал достъп до сметките на най-елитните ѝ клиенти, включително от обкръжението на Путин и вероятно на самия президент. Твърди се, че "Газпромбанк" е използвана от президента и неговите роднини и приближени и е избрана от Путин да получава западните плащания за газ в рубли. Аваев се е отчитал пред заместник-председателя на управителния съвет Владимир Рискин, каза Волобуев.

"Рискин в „Газпромбанк“ отговаря за персонала и специалните услуги за ВИП клиентите на банката. Това означава, че Аваев е трябвало да има достъп до техните сметки. В качеството си на старши вицепрезидент това би трябвало да включва информация за доходите“, казва Волобуев в интервюта за украински медии.

"Трудно е да се повярва, че Аваев е застрелял 13-годишната си дъщеря, съпругата си и се е самоубил. Според мен това е инсценирано самоубийство, защото може би е знаел твърде много", каза Волобуев, като допълва, че ситуацията е много подобна на тази с Протосеня.

Олигархът Протосеня е бивш заместник-председател на "Новатек" - компания, която също е тясно свързана с Кремъл. Бившият изпълнителен директор на газоразпределителното дружество беше намерен обесен в градината на луксозната си ваканционна къща в Испания, а телата на съпругата му Наталия и 18-годишната му дъщеря Мария бяха открити заклани вътре. Първоначално испанските власти предположиха, че Протосеня е екзекутирал двойката, преди да се самоубие в необичаен пристъп на ярост, докато семейството се е наслаждавало на великденска почивка в Коста Брава. Синът на Протосеня, Федор, заяви, че баща му "никога не би могъл да навреди" на съпругата и дъщеря си и предположи, че и тримата членове на семейството му са били убити.

Волобуев повтори твърдението му, като каза: "Твърди се, че е намушкал всички и се е обесил в Лорет де Мар, малък испански град, много населен с имигранти от Русия. Всички тези истории са странни. Аз не вярвам в самоубийства. Това не се вписва в главата ми“.

По подобен начин каналът Telegram Mozhem Obyasnit заяви, че двата мрачни инцидента са обединени от бившите местоработи на жертвите - и двете са свързани с близкото обкръжение на Путин.

Протосеня не е оставил предсмъртно писмо, а по оръжията - брадва и нож - използвани за убийството, не са открити пръстови отпечатъци. По тялото му не е имало петна от кръв.

Испанската полиция отказва да оповести резултатите от аутопсиите на трите тела, извършени през уикенда, като се позовава на "тайната на полицейското разследване".

Федор, 22-годишен студент, не е бил във вилата, защото е прекарал Великден в семейния дом в Бордо, Франция. Той защити баща си, като каза: "Той обичаше майка ми и особено сестра ми Мария. Тя беше неговата принцеса. Никога не би могъл да направи нещо, което да им навреди. Не знам какво се е случило онази нощ, но знам, че баща ми не ги е наранил".

Федор каза, че полицията му е забранила да обсъжда случая.

Бизнесменът Анатолий Тимошенко, близък приятел на руския олигарх, заяви пред MailOnline: "Сергей не го е направил. Сергей не е убил семейството си. Това е невъзможно. Не искам да обсъждам какво може да се е случило в къщата през онази нощ, но знам, че Сергей не е убиец".

Друг приятел Роман Юравич добавя: "Сергей не е убил семейството си. Познавам го от десет години. Той беше щастлив човек. Обичаше семейството си. Не е убил жена си и детето си. Сигурен съм в това“.

Инженерът и икономистът Протосеня е бил главен счетоводител на "Новатек", най-големия независим производител на природен газ в Русия, между 2002 и 2014 г., а по-късно и вицепрезидент. Твърди се, че състоянието му е възлизало на стотици милиони евро.

„Новатек“ е съсобственост на близкия приятел на Путин Генадий Тимченко и привилегированият гигант наскоро беше изключен от указа на кремълския лидер да търгува с енергия само в рубли. Компанията е тясно свързана и с Пьотр Колбин, приятел от детството на Путин, за когото се твърди, че е "притежател на богатството на Путин в сянка".

Протосеня почина в разгара на съдебна битка за акциите му в кипърска компания.

Това се случва на фона на сътресенията в собствеността на руския бизнес - където скритите и заместващите собственици са често срещани - предизвикани от западните санкции, които замразиха много богатства.

Аваев и Протосеня са два от четирите мистериозни смъртни случая на ръководители на руски газови фирми, свързани с близкото обкръжение на Путин. През февруари в луксозните им апартаменти в елитна жилищна кооперация край Санкт Петербург бяха открити телата на висшите ръководители на "Газпром" Александър Тюлаков и Леонид Шулман. На 25 февруари 61-годишният Тюлаков, високопоставен служител на „Газпром“ в областта на финансите и сигурността на ниво заместник генерален директор, беше открит от любовницата си. Вратът му е бил в примка в жилището му на стойност 500 000 британски лири. Но в докладите се казва, че малко преди да "посегне на живота си", той е бил жестоко пребит, което води до предположения, че е бил подложен на силен натиск.

Три седмици по-рано в същия елитен жилищен комплекс от затворен тип "Ленински" в Ленинградска област 60-годишният Леонид Шулман, ръководител на транспортния отдел на "Газпром инвест", е намерен мъртъв с множество прободни рани в локва кръв на пода в банята. Намерена е бележка, чието съдържание не е оповестено, а руският Следствен комитет според съобщенията е отказал да обсъжда смъртните случаи. Върху ваната е намерен нож.

Самият Волобуев е бил вицепрезидент на "Газпромбанк", а преди това дълги години е оглавявал пресслужбата на "Газпром". Скоро след избухването на войната той тайно напуска Русия, за да защити родния си град Охтирка в Сумска област.

"Роден съм и завърших училище в Охтирка. Баща ми, по-малкият ми брат и приятелите ми живеят там. Буквално за няколко дни реших, че не мога повече да живея в Русия. Защото руснаците убиваха баща ми, убиваха мои познати и близки приятели. Баща ми живя в студено мазе в продължение на месец. Хора, които познавам от дете, ми казаха, че се срамуват от мен. Знаете ли какво ми казаха? ''Никога повече не искаме да чуем, че си от Охтирка или че си украинец. Никога. Събрах си нещата и отлетях от Русия на 2 март“, разказва Волобуев.

За работата си на ръководна длъжност в Газпромбанк той казва: „Не можех повече да бъда сред тези хора, да се ръкувам с тях, да се усмихвам, да гледам тази война отстрани като някакъв ужасен филм. И в същото време да се преструвам, че това не ме засяга. Дойдох в Украйна, за да защитя моята Охтирка с оръжие в ръка. Още през 2014 г., когато Крим беше окупиран, си обещах, че ако руските танкове дойдат в моята Охтирка, ще воювам с тях“.

Негови са и твърденията, че Русия е започнала войната срещу Украйна „отдавна“ с икономически натиск и мерки за дискредитиране на страната и за нейното разоряване, съобщава БГНЕС