Последен шанс за Асандж в обжалването на екстрадицията му в САЩ

Джулиан Асанж

Джулиан Асанж

Днес е вторият и последен ден от опита на основателя на "Уикилийкс" Джулиaн Асандж за обжалване на съдебно решение за екстрадирането му САЩ по обвинения в разпространяване на поверителни военни тайни.

Двудневното изслушване идва след като през януари 2021 година. съдия постанови, че Асандж не трябва да бъде изпращан в САЩ, като се има предвид реален риск от самоубийство.

Това обаче беше успешно оспорено от американските власти през 2022 година, което ще позволи екстрадирането му. Джулиaн Асандж, който се намира в лондонския затвор "Белмарш", не присъства лично през първия ден на изслушвания поради заболяване.

Вчера неговите адвокати изложиха пред съда техните аргументи против съдебното решение от 2022 година. Те заявиха, че ако Асандж бъде екстрадиран това ще бъде "фрапантен отказ от правосъдие от предубедени съдии" и че той е преследван за упражняване на "обикновена журналистическа практика".

Един от адвокатите каза, че "отказ от обжалване би представлявал възмездие за политическите възгледи на Асандж, което означава, че би било незаконно да го екстрадират според законодателството на Обединеното кралство". Днес е изслушването на американската страна.

Ако Асандж бъде екстрадиран, го очаква присъда 175 години затвор. Ако бъде отказано обжалване, единственият друг ход на защитата може да бъде отнасяне на случая до Европейския съд по правата на човека.

Съпругата на Джулиан Асандж – Стела, заяви вчера пред събралите се хора пред съда в негова защита, че "Джулиън се нуждае от свободата си, а всички ние – от истината". Тя предупреди, че поради силно влошеното си физическо и психическо здраве Асандж просто ще умре, ако бъде екстрадиран.