Потвърдените жертви на трусовете в Турция и Сирия - над 33 000, според ООН вероятно са двойно повече

Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия в началото на седмицата вече са над 33 000, съобщи АФП. В Турция загиналите са най-малко 29605, докато в Сирия те са 3574.

Според ООН реалният брой на жертвите може би е двойно по-голям.

Същевременно сирийският президент Башар Асад благодари на Обединените арабски емирства, които обещаха десетки милиони долари за възстановяването на засегнатите от земетресението райони в страната.

Продължава обаче да е затруднен хуманитарния достъп до териториите под контрола на бунтовници в Сирия.

Папа Франциск призова за "конкретна подкрепа" за населението, засегнато от трусовете, отнели живота на хиляди в Турция и Сирия, население, което по думите му "не трябва да бъде забравяно", предаде АФП.

"Нека продължим да бъдем солидарни, чрез молитва и конкретна подкрепа, с населението, засегнато от земетресението в Турция и Сирия", каза той в края на традиционната си неделна литургия за поклонници и туристи на площад "Свети Петър".

Междувременно граничният пункт Алиджан между Турция и Армения, който 30 години бе затворен поради политическите проблеми между двете страни, бе отворен за пръв път, за да преминават тирове, пренасящи помощи за поразените от земетресенията турски области. Тази сутрин тирове с помощи от Армения са преминали на турска територия към град Адъяман, който е сред най-силно засегнатите.

А гръцкият външен министър Никос Дендиас посети пострадалите от земетресението райони на Турция, придружен от турския си колега Мевлют Чавушоглу. Двамата посетиха оперативния център в Антакия и лагера, в който са базирани гръцки и други международни спасителни екипи. Дендиас подчерта, че Гърция ще направи всичко възможно, за да подкрепи Турция, било то на двустранна основа или като член на Европейския съюз. Турският първи дипломат от своя страна изказа благодарност за подкрепата на Гърция.