Прокуратурата в Охрид: Побоят над Пендиков е от етническа омраза

Християн Пендиков

Християн Пендиков

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Християн Пендиков, който бе пребит в града на 19-и януари.

В обвинителния акт се посочва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза.

От съобщението на сайта на прокуратурата в Охрид става ясно, че обвиняемият без да познава лично Пендиков му "направил забележка, че говори като българин".

По-късно, след като Пендиков напуснал заведението и се приближавал до колата си обвиняемият и още едно лице го нападнали и удряли с ръце и крака по главата и тялото, като му нанесли тежка телесна повреда.

Първоначално обвиняемият отказвал да дава показания, пишат от охридската прокуратура, но всички обстоятелства са били потвърдени от свидетели, както и с видеа от охранителни камери.

Прокуратурата е поискала да бъде удължена мярката "задържане под стража", заради опасността обвиняемият да се укрие.

Предприемат се мерки за идентификация и задържане на другото лице въвлечено в побоя.

Не се съобщава името на обвиняемия.

Припомняме, че Християн Пендиков е секретар на местното българско сдружение и открито изразява своята българска етническа принадлежност.

След побоя той бе прехвърлен със самолет за лечение в София във ВМА. Там му бе направена операция. Той е със счупена челюст, наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя е повдигнато обвинение за нанасяне на нанасяне на тежка телесна повреда.

Faktor.bg