Преди изборите в Русия: Опозиционерите са в затвора или в изгнание, а независимите медии – забранени

Путин е най-дългогодишният господар на Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин

Очаква се изборите в Русия тази седмица да затвърдят властта на президента Владимир Путин поне до 2030 г. Всички опозиционери, които биха могли да му се противопоставят, са в затвора или в изгнание в чужбина. Независимите медии, които биха могли да критикуват политиката му, са блокирани. Кремъл от своя страна поддържа строг контрол върху политическата система и изборния процес в държавата с население от 146 милиона души. Въпреки това руските избори ще бъдат внимателно наблюдавани от целия свят. Според Централната избирателна комисия в Русия и окупираните от Русия части на Украйна има 112,3 млн. избиратели с право на глас, а други 1,9 млн. избиратели с право на глас живеят в чужбина.

"Най-яростните му критици са в затвора или в изгнание, а останалите трима кандидати са от приятелски настроени към Кремъл партии. Репресиите на Путин срещу инакомислещите също така осакатиха независимите медии и правозащитните групи, което му дава пълен контрол върху политическата система на страната", казва Даша Литвинова от Associated Press, цитирана от Bgonair.

Гласуването в цялата огромна страна ще се проведе от петък до неделя. За първи път на президентски избори в Русия избирателните секции ще бъдат отворени три дни вместо един. Експертите не се надяват, че изборите ще бъдат свободни и честни. Независими наблюдатели критикуват удължаването на гласуването с няколко дни и разрешаването на онлайн гласуването, като твърдят, че подобна тактика допълнително възпрепятства прозрачността на вота. 

"Електронното гласуване също е опция в много руски региони, нещо, което е силно критикувано от експертите заради липсата на прозрачност. Русия също така беше осъдена в Украйна и на Запад за провеждането на вота в регионите на Украйна, които Москва окупира преди две години, и в Крим, който беше анексиран през 2014 година", добавя Литвинова.

Путин е регистриран като независим кандидат и се стреми към пети мандат, което би го задържало на власт още шест години. След това той ще има право да се кандидатира за още един път. Това стана възможно след като страната прие конституционни промени, които нулираха ограниченията на мандатите му през 2020 г. Избран за първи път през 2000 г., той е най-дългогодишният господар на Кремъл след съветския диктатор Йосиф Сталин.